19/07/2016

Soția unui polițist specializat în investigarea fraudelor economice administrează una dintre cele mai mari escrocherii din Republica Moldova. Afacerea funcționează după principiile unui sistem piramidal global, cunoscut cu numele Qnet, interzis deja în mai multe state.

Un reporter RISE incognito s-a infiltrat printre membrii rețelei care acționează sub paravanul unei companii internaționale de vânzări directe a produselor brand-ului Qnet. Asta după ce un vechi amic l-a contactat în luna martie pentru a-i oferi un loc de muncă bine plătit. Reporterul RISE a aflat, astfel, cum funcționează gruparea și cum își recrutează victimele.

Prima întâlnire cu reprezentantul Qnet, un tânăr care s-a prezentat simplu – Vadim, are loc la etajul al treilea al unei clădiri din cartierul Sculeanca al capitalei, într-un birou în care singurele obiecte de mobilier sunt o masă și patru scaune. Vadim promite venituri fabuloase în cazul unei investiții de 2.000 dolari în Qnet. Trebuie, însă, să aducem alte două persoane care vor investi, fiecare, aceeași sumă. Profitul începe de la 200 de dolari și poate să ajungă până la 15.000 de dolari pe săptămână, dă asigurări Vadim.

La a doua întâlnire – în biblioteca unei universități din capitală – aflăm mai multe detalii de la Mihai, un alt reprezentant Qnet. Îmbrăcat la patru ace, cu cravată și cu ceasul auriu lăsat să se vadă de sub mâneca hainei, Mihai încearcă să facă o impresie bună și, de când lucrează pentru compania Qnet, se recomandă drept un afacerist de succes. Doar geaca grosolană, trasă peste costum, şi ochelarii de soare ridicaţi deasupra frunţii, amintesc că a lucrat cândva în domeniul construcţiilor. Explică așa-zisul plan de afaceri, desenând pe o foaie un sistem piramidal. În vârful piramidei îl plasează pe reporterul incognito.

Regula de bază pentru obținerea profitului este clasică pentru sistemele piramidale. Cei care ajung în vârf obțin fără efort câștiguri fabuloase pe seama celor racolați în „afacere”. La rândul lor, aceștia trebuie să aducă alte persoane dispuse să investească câte 2.000 de dolari.

Pentru a masca schema, compania le propune „investitorilor” să cumpere produsele brand-ului Qnet, neînregistrat în Republica Moldova, cum ar fi: ceasuri, produse de întreținere corporală, pachete turistice. Acestea sunt comandate, de regulă, on-line și sunt distribuite prin curier.

QNet---Revista-Brilliance

Valeria Răileanu în revista Brilliance, ediția iunie 2016

Nevastă de polițist, în vârful piramidei
Valeria Răileanu, 29 de ani, s-a lansat în afaceri cu aproape zece luni în urmă, când a fondat compania V.V.R. Consulting Service. Sediul companiei este într-un centru de business din preajma Ministerului de Interne. Firma, specializată în activități de consultanță, este reprezentanța oficială a companiei Qnet în Moldova. Detalii, AICI

V.V.R. Consulting Service apare și pe site-ul oficial al rețelei globale Qnet, la rubrica „contacte”, de rând cu alte comapanii similare înregistrate în state din Asia și Africa.

Mai mult, Valeria Răileanu promovează produsele Qnet în toate aparițiile sale publice. Pentru că, din momentul în care a devenit femeie de afaceri, tânăra acordă interviuri și pozează pentru reviste glossy, întruchipând succesul și prosperitatea.

Valeria RĂILEANU (despre ideea de a deschide o reprezentanță Qnet în Moldova): În vara anului 2015, fiind în Turcia la mare, am cunoscut compania Qnet și reprezentanții acesteia din diferite țări. Atunci am aflat că ei ar dori să deschidă o reprezentanță și in Republica Moldova, dar au nevoie de o persoană capabilă și competentă. Le-am propus candidatura mea.

În cadrul unui eveniment organizat de Qnet Moldova, însă, Valeria Răileanu susține că activează în acest domeniu din 2013. „Noi suntem viitorii milionari, oamenii care vor schimba economia țării”, își motivează Răileanu colegii.

Până la fondarea reprezentanței oficiale a Qnet în Republica Moldova, Valeria Răileanu era șomeră, fiind soția lui Vladislav Răileanu, ofițer principal în cadrul Secției Investigarea Fraudelor Economice din cadrul Poliției Capitalei.

În timp ce soțul reprezinta legea, mama Valeriei, Tamara Digori, se ocupa cu vânzarea bijuteriilor din aur pe bd. Ștefan cel Mare din Chișinău, chiar în preajma Ministerului de Interne.

În 2010, Tamara Digori a fost și în vizorul anchetatorilor, fiind suspectată de comerț ilicit de aur. Printre polițiștii sub acoperire implicați în anchetă s-au numărat ginerele Vladislav Răileanu, dar și nașul de cununie al soților Răileanu – Igor Prisăcaru. Tamara Digori a fost reținută atunci de Direcția Misiuni Speciale a MAI, fiind eliberată în aceeași zi.

A uitat de firma soției
În declarația de avere pentru anul 2015, Vladislav Răileanu arată că soția sa a încasat un salariu de doar 2.600 lei pe lună, fiind angajata V.V.R. Consulting Service. Asta, în timp ce reprezentanții companiei le promit celor care vor să investească în Qnet profituri de mii de euro pe lună.

În plus, deși numele companiei se regăsește în declarația sa de avere, Vladislav Răileanu a uitat să menționeze că soția lui nu este doar angajata, ci și fondatoarea firmei. Detalii, AICI

Contactat de reporterul RISE, Vladislav Răileanu susține că nu cunoaște despre domeniul de activitate al firmei soției sale și nici despre vreun dosar penal în care este vizată activitatea Qnet în Moldova.

De ce nu a fost răsturnată piramida Qnet
Cazul „Qnet” a fost investigat anul trecut, dar dosarul penal a fost clasat peste o lună, procurorul invocând „lipsa elementelor infracțiunii”. Subiectul a revenit în atenția anchetatorilor anul acesta, după ce tot mai multe persoane s-au plâns că au fost înșelate. Mai jos vă prezentăm istoricul „dosarului Qnet”.

11 iunie 2015. Inspectoratul General de Poliție a anunțat că ofițerii Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana și Procuratura Ciocana „au intervenit în forță, curmând activitatea unei grupări criminale de escroci”. Atunci, poliția anunța că „piramida financiară” activează de mai mulți ani, iar numărul victimelor depășește 5.000.

25 august 2015. Vladislav Răileanu, soțul Valeriei Răileanu, este numit în funcția de ofițer superior de investigație în cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana, unde au fost duse probele ridicate în urma perchezițiilor făcute în cazul Qnet.

7 septembrie 2015. Procurorul sectorului Ciocana, Aurel Ciocan, emite ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a tuturor suspecților și decide clasarea cauzei. Anchetatorul și-a motivat hotărârea prin lipsa elementelor infracțiunii, apreciind raporturile juridice dintre victime și reprezentanții Qnet de natură civilă, și nu penală.

25 septembrie 2015. Valeria Răileanu fondează compania V.V.R. Consulting Services și începe să promoveze produsele Qnet pe rețele de socializare, pe panouri publicitare și în presă.

13 aprilie 2016. Mai mulți procurori implicați în investigarea altor cauze care vizează punerea sub acuzare a persoanelor implicate în „activitatea piramidei financiare” au cerut Procuraturii Generale să verifice legalitatea ordonanței procurorului sectorului Ciocana. Urmarea: a fost reluată urmărirea penală în cazul „Qnet”.

Qnet-Raspuns-Procuratura-Generala (Text)

Valeria RĂILEANU: Compania Qnet nu este o schemă piramidală și nu desfășoară o astfel de activitate. Qnet este o companie globală de vânzări directe, care își distribuie produsele în mod exclusiv numai prin magazinul on-line. Orice client, la achiziționarea unui produs, are posibilitatea de a deveni un reprezentant independent sau doar un consumator. Comisioanele sunt plătite doar pe baza vânzărilor de produse sau servicii, și nu pe baza atragerii oamenilor.

Milionarul Forbes din spatele Qnet
Qnet face parte din grupul de companii Qi Grup, fondat în 1998, în Hong Kong, de Vijay Eswaran și Joseph Bismark. În 1999 grupul și-a extins activitatea în Malaezia și în Singapore, pentru ca ulterior să se impună în țari în curs de dezvoltare din Asia, Africa și Europa de Est.

În 2014, revista „Forbes” l-a inclus pe Vijay Eswaran în TOP 50 cei mai bogați oameni din Malaezia. Asta deoarece, în 2013, grupul său de firme a înregistrat un venit de 750 de milioane de dolari.

De-a lungul timpului, autorități din state precum Sri Lanka, Iran, Afganistan, Egipt sau Turcia au descris Qnet drept un sistem piramidal, bazat pe escrocherie și fraudă. De altfel, activitatea Qnet a fost interzisă în Nepal și Iran. Recent Qnet a ajuns și în atenția poliției din India, unde mai mulți reprezentanți ai companiei au fost arestați.

Cu toate acestea, Qnet este încă prezentă în 20 de state, printre care Rusia, Kazahstan, Azerbaijan, Georgia, dar și în Republica Moldova.

Olga CEAGLEI (RISE Moldova), Serghei BARGAN (freelancer)


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Investigație pentru Studenți”, realizat de RISE Moldova și finanțat de un grant acordat de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, faptele și concluziile prezentate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ