29/08/2022

În iunie 2019, cu câteva zile înainte de fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, câteva persoane din anturajul oligarhului şi-au perfectat în regim de urgenţă buletine de identitate și pașapoarte noi.

Potrivit procurorilor, ele au fost ajutate de Serghei Railean, pe atunci director al Agenției Servicii Publice, care i-a scutit pe aceştia nu doar de obligaţia de a fi prezenţi fizic la sediul instituției, dar şi de plata costurilor suplimentare pentru perfectarea documentelor în regim de urgenţă.

Acum, Railean este învinuit de procurori de depășirea atribuțiilor de serviciu și falsul în acte publice și riscă până la 10 ani de pușcărie.

Ilustrație foto: Alex BURETZ // Foto: Asp.gov.md, Facebook.com/Cezara Salinski, Constantin Grigoriţă/RISE Moldova

Pe 1 iulie 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat că a terminat acțiunile de urmărire penală, defăşurate cu sprijinul Serviciului de Informații și Securitate, în privința lui Serghei Railean, fost director al Agenției Servicii Publice (ASP), învinuit de emiterea a zeci de buletine de identitate și pașapoarte cu încălcarea procedurilor, inclusiv în lipsa solicitanților – toate persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc.

Pe 22 august 2022, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc prima ședință în dosarul penal în care este vizat Railean. În instanță el s-a prezentat singur, cei doi avocați ai săi fiind lipsă, din varii motive, așa că ședința a fost amânată pentru a doua jumătate a lunii noiembrie 2022. 

Serghei Railean a discutat cu noi […], susținând că este nevinovat și că acuzațiile ce i se aduc nu au suport.

RISE Moldova a reconstituit o mică parte din mașinăria de perfectare a actelor de identitate, precum și modul în care ea a funcționat în perioada 8-14 iunie 2019, când în țară se crease practic o dualitate a puterii și nu era clar dacă Partidul Democrat (PD) și liderul său, Vladimir Plahotniuc, vor ceda sau nu frâiele guvernării.

URGENT ŞI FĂRĂ TAXE SUPLIMENTARE
8 iunie 2019. Cu puțin timp înainte de a expira termenul când, în urma alegerilor din 24 februarie 2019, mai putea fi formată o majoritate parlamentară, Partidul Socialiştilor (PSRM) și Blocul ACUM (Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate) au semnat un acord de înțelegere temporară, au numit-o pe Zinaida Greceanîi președintă a Legislativului și au investit Cabinetul de miniștri condus de către Maia Sandu. Președintele de atunci, Igor Dodon, a semnat imediat decretul de numire a Guvernului condus de Sandu

În scurt timp, Curtea Constituțională, la sesizarea unui deputat democrat, a declarat neconstituționale decretele lui Igor Dodon. În același timp, la multe instituții de stat erau deja amplasate corturi cu susținători ai PD.

9 iunie 2019. E ziua când PD desfăşoară în Piaţa Marii Adunări Naţionale un miting  „pașnic de susținere a ordinii constituționale”, unde are loc ultima apariţie publică a lui Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc, în timpul manifestației „pentru apărarea integrității Republicii Moldova”, organizată de Partidul Democrat în Piața Marii Adunări Naționale pe 9 iunie 2019, ca reacție la formarea coaliției de guvernare PSRM și ACUM // Foto: Facebook/Vladimir Plahotniuc

În aceeași zi Parlamentul adoptă o declaraţie în care „constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare anti-populară”, declară în afara legii Guvernul Filip și îi cere PD-ului „să îndepărteze mercenarii din instituțiile statului”.

10 iunie 2019. În timp ce Parlamentul îşi continuă şedinţa și crează comisia de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, iar liderii democrați convocau un briefing de presă, anturajul lui Plahotniuc își pregăteau o cale de retragere – perfectau noi documente de identitate. 

HAIKIN REDEVINE IARALOV
Astfel, la ASP este perfectat în regim de urgenţă buletinul de identitate şi paşaportul lui Serghei  Iaralov, omul de încredere al lui Plahotniuc și beneficiar al numeroase tranzacții cu firme-paravan implicate în „Furtul miliardului”

Procedura are loc fără ca acesta să fie prezent și, în baza unui ordin intern al agenției, din numele lui a fost încasată taxa minimă posibilă, se arată în documentele analizate de RISE. Astfel, Iaralov a economisit pentru perfectarea actelor de identitate 1.800 de lei, aproximativ cât era o pensie medie lunară în acea perioadă

Câţi bani cheltuia ASP pentru reduceri de preţ şi gratuităţi

Câte resurse a irosit ASP în urma acestor facilităţi, cel mai elocvent arată datele unui audit al Curţii de Conturi. Conform raportului, agenția a suportat în 2018 cheltuieli de circa 146 milioane lei, ca urmare a acordării unor servicii cu titlul gratuit sau la preț redus pentru unele categorii de beneficiari, fără o determinare a surselor de finanțare/acoperire a costurilor suportate. 
Auditorii recomandau atunci ASP să dezvolte o procedură care să asigure evidența analitică separată a cheltuielilor pentru serviciile acordate cu titlul gratuit sau la preț redus. Peste un an, agenția raporta că a îndeplinit recomandările Curţii de Conturi. Potrivit datelor ASP, în perioada martie 2017-decembrie 2021, au fost eliberate 138.802 de buletine de identitate (14% din total) şi 2.147 de paşapoarte (circa 1,2% din total) cu înlesniri. 

De perfectarea documentelor lui Iaralov s-a ocupat o subalternă de-a fostului șef al ASP, pe care acesta a desemnat-o special pentru această operaţiune. „În acest scop, Railean Serghei, utilizând prerogativele funcţiei de Director al Agenţiei Servicii Publice, acţionând în afara cadrului legal, a organizat procedura de ocolire a prevederilor imperative ale actelor instituţionale, prin instituirea unor indicaţii scrise, în care erau înscrise rezoluţii „la urgentare” şi „fără taxe suplimentare”, obligatorii pentru executare angajaţilor Agenţiei Servicii Publice”, scrie în ordonanţa de învinuire a lui Railean.

Irina Burlea, angajata ASP care, potrivit procurorilor, s-a ocupat de perfectarea actelor lui Serghei Iaralov, a refuzat să discute la acest subiect cu reporterul RISE Moldova.

Anterior, pe 28 decembrie 2018, ASP i-a mai perfectat lui Iaralov, în aceleaşi condiţii, buletin de identitate şi paşaport, doar că pe numele lui Serghei Haikin. Aşa că, pe 10 iunie 2019, el de fapt revenea la numele său adevărat în documentele de identitate. Acest lucru a fost confirmat și de Serghei Railean.

Însuși cu Iaralov, nu am reușit să luăm legătura, pentru a afla contextul în care a ajuns să-și perfecteze actele de identitate. 

DOCUMENTE PENTRU FRATE ŞI PARTENERĂ
Datele ASP arată că de acte la preţ redus şi, mai ales, eliberarea lor fără prezenţa fizică a solicitantului, au beneficiat un grup de circa 100 de persoane, multe din care apropiate lui Vladimir Plahotniuc. Printre ele, Serghei Plahotniuc și Cezara Salinski. 

12 iunie 2019. Printr-o procedură similară cu cea a lui Iaralov – fără o cerere oficială și fără prezența fizică a persoanei – agenția îi perfectează paşaportul lui Serghei Plahotniuc, fratele mai mare al oligarhului. Potrivit procurorilor, Serghei Plahotniuc „se afla la acel moment peste hotarele Republicii Moldova, iar în rubricile unde urma să fie aplicată semnătura solicitantului, nu a fost aplicată nicio semnătură”.

14 iunie 2019, ziua când Vladimir Plahotniuc fuge din ţară. În această zi, la indicaţia lui Serghei Railean, este perfectat buletinul de identitate şi paşaportul Cezarei Salinski, fosta parteneră de afaceri a lui Plahotniuc și a lui Andrian Candu în cadrul companiei Prime Management.

Procurorii au constatat că procedura s-a făcut în lipsa unei cereri oficiale din partea Cezarei Salinski, precum și „în absenţa acesteia (fără prezenţa fizică), care se afla la acel moment peste hotarele Republicii Moldova”. 

Mai mult, „în rubricile unde urma să fie aplicată semnătura solicitantului, Railean Serghei a organizat aplicarea de către persoane nestabilite […] a unor facsimile care reproduc semnăturile prin imitaţie ale cet. Salinski Cezara”, se menţionează în ordonanţa de punere sub învinuire a fostului şef de la ASP. Iar pentru fotografii, au fost utilizate imaginile faciale, atât ale lui Serghei Plahotniuc, cât şi a Cezarei Salinski, din depozitul central de date al Departamentului tehnologic al ASP

Documentele celor doi au fost recepţionate personal de către Serghei Railean şi transmise lui Vladimir Plahotniuc, prin intermediul lui Constantin Botnari, care nu aveau împuterniciri legale din partea celor doi de a acţiona în acest sens, se arată în ordonanţa de punere sub învinuire a fostului lider democrat, în aceeași cauză penală. Iar acest lucru reprezintă o încălcare a normelor prevăzute de Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

„Actul de identitate se înmânează contra semnătură personal titularului sau reprezentantului lui legal ori reprezentantului împuternicit prin procură autentificată de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție. La cererea solicitantului, actul se expediază prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire. Buletinul de identitate care conţine mijloacele semnăturii electronice şi certificatele cheilor publice nu se înmânează prin reprezentant sau prin scrisoare recomandată”. (Art. 4, alin. 4) din Legea nr. 273 din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte),

 Serghei Railean recunoaște că, în cazul lui Iaralov şi Salinski, el a dat indicaţii, dar doar ca să li se perfecteze actele. În același timp, el susține că, în cazul fratelui mai mare al oligarhului, indicațiile le-ar fi dat o altă persoană. „La Serghei Plahotniuc nu am avut nicio contribuţie, nu am semnat nimic. Indicaţia la urgenţă nu a fost semnată de mine. Expertiza a demonstrat acest lucru”, spune fostul şef al ASP.

Cât despre faptul că Cezara Salinski nu a fost prezentă la sediul agenției pentru a fi fotografiată și pentru a i se perfecta noile acte, Railean susţine că nu a dat indicaţii subalternilor în acest sens.

I-am remis lui Vladimir Plahotniuc o solicitare prin intermediul avocatului său, Iulian Rogac, dar așa și nu am primit un răspuns de la el. Totodată, am încercat să obținem un comentariu și de la Cezara Salinski, dar fără succes. Nu am găsit-o la niciunul din cele trei numere de telefon de care s-a folosit în ultimii ani și nu a răspuns la mesajul pe care i l-am lăsat pe o rețea socială. 

ROLUL LUI CONSTANTIN BOTNARI
Potrivit procurorilor, Serghei Railean a fost instigat de către Constantin Botnari să comită falsul în acte publice, iar organizator al schemei era Vladimir Plahotniuc, care la fel este considerat instigator.

În acest dosar, Constantin Botnari are statut de învinuit din decembrie 2021, el fiind acuzat că, „pe parcursul primei jumătăţi a lunii iunie 2019, folosindu-se de influenţa, autoritatea şi puterea conferită de statutul său de secretar general al Partidului Democrat din Moldova şi de om de încredere al lui Plahotniuc Vladimir, […] ultimul fiind recunoscut vinovat de controlul ilegal şi anticonstituţional exercitat asupra instituţiilor publice din Republica Moldova, prin participaţie complexă, în calitate de complice, prin sfaturi şi indicaţii, prestare de informaţii şi acordare de mijloace, precum şi prin promisiuni că va tăinui urmele infracţiunii”, l-a determinat pe Serghei Railean, „să realizeze o schemă infracţională, prin intermediul căreia să perfecteze, contrar normelor legale, acte de identitate unor persoane afiliate organizaţiei criminale conduse de Plahotniuc Vladimir”.

În ianuarie 2022, într-un mesaj video plasat pe Youtube, Constantin Botnari anunţa că, împreună cu familia sa, se află în Marea Britanie, unde a emigrat legal, şi se arată surprins de faptul că „este căutat și cercetat penal, dat în Interpol, de organele de drept din Republica Moldova”. Fostul secretar general al PDM susţinea atunci că nu a fost niciodată cercetat penal şi că este deschis să colaboreze cu ancheta.

Iuliana Pascal, avocata lui Constantin Botnari, neagă că clientul ei a făcut parte din gruparea „Plahotniuc” şi susţine că el nu avea de ce să-l sune pe şeful ASP de atunci ca acesta să perfecteze actele de identitate pentru alte persoane şi că fiecare îşi perfecta documentele de sinestătător. 

„Careva probe, în privința clientului meu, că el ar fi dat careva indicații, nu sunt”, ne-a declarat Pascal. „Figurează alte nume notorii în cauza penală dată și nu este clar de ce anume clientul meu dădea careva indicații și care era sensul să dea careva indicații la perfectarea unui pașaport. Este o invenție a procuraturii, […] pentru a găsi un motiv pentru a-l anunța în căutare și pentru a obține mandat de arest. Asta e o aberație totală. În cauza penală se indică precum că el ar fi comis infracțiunea de abuz în serviciu, ceea ce nu poate fi imputată lui, pentru că el nu este angajatul ASP-ului.”

O REMINISCENŢĂ SOVIETICĂ
Rolul lui Botnari în eliberarea pașapoartelor pentru unele persoane îl confirmă și Serghei Railean. „Eu de la Plahotniuc nu am avut niciodată indicaţii directe. Ele veneau [prin telefon] prin intermediul lui Constantin Botnari… Mă ruga nu doar Plahotniuc. Mă sunau de la partide, putea să sune un deputat”, explică fostul șef al ASP.

Railean afirmă că nu vede nimic ieșit din comun în faptul că actele pentru unele persoane erau perfectate în câteva ore, dar la preţ ca pentru 30 de zile, și susține că actualul sistem de eliberare a actelor de identitate din Moldova reprezintă o reminiscență sovietică.

„Nu este nici un prejudiciu, este un venit ratat. ASP a avut întotdeauna profit. Se recupera din alte părţi… Când se face un paşaport la o zi, sau un paşaport la 30 de zile, costurile sunt aceleaşi. Nu se cheltuie muncă mai multă, nu se cheltuie materiale mai multe. Trebuie să fie ca în România – paşaportul să fie dat în 10 zile. Dacă erau costuri mai mari la urgenţă, atunci da, dar aşa, sunt aceleaşi costuri. Nu-i nicio pierdere”, asigură Railean.

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru STOIANOV
Ilustrație: Alex BURETZ
Grafică: Roman FILIPPOV 


Articol publicat în cadrul proiectului „Enhanced accountability of justice system representatives through investigative reporting” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol