13/09/2017

Un pastor evanghelist din SUA a alunecat în centrul unui scandal sexual. Asta, după ce mai multe fete au depus mărturii care scot la lumină comportamentul indecent al pastorului. Tinerele erau beneficiarele centrului de plasament „Casa Stela” din Ialoveni, finanțată de fundația americană Stella’s Voice.

Philip Cameron – așa îi zice pastorului – a fost exclus de la șefia acestei fundații creștine, în urma unei anchete interne. La scurt timp, el a creat o nouă fundație în SUA și își continuă misiunea caritabilă în Moldova, urmând același tipar.

cameron-philip-2-heart-for-the-world

Philip Cameron //Foto: via Facebook

Pastorul american de origine scoțiană, în vârstă de 62 de ani, și-a început activitatea în Moldova încă pe la mijlocul anilor ‘90. Inițial, acesta aducea ajutoare umanitare mai multor internate. Ulterior, a decis să creeze case de plasament temporar pentru tinerii aflați în situații de risc. Pentru întreținerea centrelor, Philip Cameron a gândit o adevărată strategie de colectare de fonduri.

Bani din lacrimi
Pastorul organiza pelerinaje la bisericile de peste ocean și Marea Britanie, fiind însoțit de mai multe fete din „Casa Stela”. Ele erau nevoite să povestească enoriașilor americani și britanici amintiri dureroase din copilărie.

„[Tatăl meu vitreg] de multe ori o viola pe sora mea și mă punea să mă uit cum o face. El o bătea și pe mama mea foarte tare. Mama ne-a luat și am plecat de la el. Am trăit un an în pădure într-o colibă. Apoi eu și sora mea mai mică am ajuns la spital. Mama ne-a lăsat acolo, nu a venit la noi. Medicii au sunat la poliție și ne-au dus la internat”, povestește una dintre cele 10 absolvente de internat care l-au însoțit pe Cameron la un eveniment de colectare de fonduri organizat la un centru creștin din statul Alabama, SUA, postat pe YouTube în 2012.

Una dintre fete a mărturisit unui angajat al centrului de plasament că pastorul îi „prefabrica” biografia și o obliga să plângă. Cel puțin asta reiese dintr-un document de comunicare internă a fundației Stella’s Voice, care a intrat în posesia RISE Moldova. Miza: colectarea unor sume exorbitante. „67.000 de dolari pe lună. Atât ne costă întreținerea caselor”, preciza Philip Cameron în cadrul evenimentului din SUA, menționat mai sus.

Aceste acțiuni pot fi calificate ca o formă de cerșit social. Această formă de implicare în cerșit nu este criminalizată în Republica Moldova. Există, însă, o inițiativă legislativă în acest sens”, susține Ana Revenco, președinta Centrului Internațional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”.

Și Vlad Filat a lăcrimat la „Casa Stela”
În 2010, însuși fostul prim-ministru Vlad Filat și fostul ambasador SUA în Moldova, Asif Chaudhry, au fost invitați la deschiderea oficială a „Casei Stela”. Evenimentul a fost intens mediatizat atunci și a fost vizibil emoționant pentru demnitari.

La eveniment a participat și parlamentarul Valeriu Ghilețchi, care a fondat și a condus, până să se implice activ în politică, Uniunea Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova.

La acea vreme, centrul de plasament „Casa Stela” din Ialoveni putea adăposti în jur de 40 de fete. Totodată, fundația americană susținea financiar și „Casa Simon”, un centru de plasament pentru băieți, deschis în Chișinău.

Sursa video: privesc.eu

Scandal sexual
În 2015, consiliul de administrare al Fundației Stella’s Voice decide să-l excludă pe Philip Cameron de la conducerea organizației, în urma unei anchete interne (Detalii, AICI). Se întâmpla după ce mai multe fete din „Casa Stela” s-au plâns pe comportamentul indecent al pastorului.

Unul dintre episoade este reconstituit în detalii de o fostă rezidentă a „Casei Stela”. RISE Moldova a intrat în posesia acestei declarații, scrisă în limba engleză, în care este menționat: „În perioada în care am locuit în „Casa Stela” am mers la diferite biserici, școli și universități unde îmi spuneam povestea, pentru a colecta bani pentru fundație. În 2012 am absolvit liceul și eu și sora mea am primit o ofertă de la Philip Cameron – să ne luăm liber un an de studii pentru a călători în SUA. Pe 28 septembrie am ajuns în Marea Britanie, unde urma să stăm aproximativ o lună și, după, să revenim în SUA. Călătoream în 5: Mark Morgan, Philip Cameron, sora mea, eu și încă o fată. În seara de 21 octombrie ne-am cazat la hotel”.

Conform declarației, cele trei fete urmau să împartă o cameră cu două paturi. Când a aflat despre acest lucru, Cameron a insistat ca una dintre fete să doarmă cu el în cameră.

Mi-am pus pijamaua și am mers în camera lui. El își schimbase deja hainele și îmbrăcase doar pantalonii pijamalei. A început să mă întrebe ce știu despre cancerul la sân. Mi-a explicat cât de periculos poate fi […] Și mi-a cerut să-mi arate cum se face o verificare prin palpare. Philip mi-a zis să-mi las tricoul și sutienul. M-a atins timp de 1-2 minute, după și-a lăsat mâinile mai jos. Și-a strecurat mâinile în pantalonii pijamalei și mi-a atins organele genitale. A mers mai departe și și-a introdus un deget în vagin și, după un timp, m-a întrebat dacă am avut orgasm[…] În tot acest timp nu am putut să mă mișc, să-l opresc sau să zic ceva”, se menționează în declarația unei fete semnate în data de 24 iulie 2015.

Declarația altei tinere aduce noi detalii despre comportamentul pastorului: „Ne spunea că, dacă vom petrece mai mult timp cu el, vom deveni fiicele lui. În caz contrar – se va supăra pe noi […] Într-o zi Philip ne-a cerut, mie și încă la două fete, să-i facem masaj. Erau lumânări aprinse în cameră și noi toate îi masam spatele și brațele”.

Tamme de Leur, expert antitrafic la MetaStory Productions și Universitatea Ede din Olanda:
Dacă el [Philip Cameron] a abuzat aceste fete și a făcut profit din colectarea fondurilor, folosindu-se de poveștile lor de viață, din cunoștințele mele, vorbim despre abuz sexual în scop de exploatare”.

Pastorul și-a recunoscut parțial vina
În cadrul anchetei interne, Cameron a recunoscut că a atins fetele sub pretextul de a le verifica de cancer la sân, dar fără a avea vreo intenție erotică. Despre incidentul consumat în hotelul din Marea Britanie, Cameron spune că nu-și amintește nimic, dând vina pe niște pastile pe care și le administrase înainte de somn. Informația se conține în notă informativă a anchetei interne, care a ajuns în posesia RISE Moldova.

Contactat de reporterul RISE, Brian Paterson, directorul executiv al Stella’s Voice, cel care a redactat nota informativă, a evitat comunicarea la acest subiect. El nu a confirmat abuzurile, dar nici nu le-a infirmat: „Nu putem oferi careva detalii despre activitatea lui Philip Cameron, cu care nu mai ținem legătura din mai 2015”, răspunde scurt Paterson.

Gheorghe Antoniu, fost director și părinte-educator la „Casa Stela”, spune că știe despre ancheta internă a fundației americane, fără să intre în detalii. Până să fie angajatul „Casei Stela”, Antoniu a fost directorul internatului din satul Cupcui, Leova. Instituția a beneficiat, mai mulți ani la rând, de ajutoare umanitare din partea fundației americane, până când a fost închisă în 2010, în cadrul procesului de dezinstituționalizare a copiilor din internate.

Ancheta organelor de drept, în ceață
Antoniu spune că a fost chemat în 2015 pentru a da explicații ofițerilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) al MAI. Și una dintre fete, care a acceptat să vorbească cu reporterul RISE, a menționat că a depus mărturie ofițerilor CCTP. Într-un răspuns oficial, Lilian Levandovschi, șeful CCTP, ne anunță doar că, „la momentul de față, dl Cameron Philip Donald nu are careva statut nici pe o cauză penală”. Detalii, AICI

Am insistat pentru clarificări la Aurel Neaga, șeful secției urmărire penală a CCTP. „Noi v-am expediat răspuns oficial […]. Nu vă putem răspunde la întrebări, pentru că poate să prejudicieze ancheta. Nu putem să vă dăm careva detalii despre persoana dată sau cum se desfășoară ancheta”, declară Neaga.

Am întrebat Procuratura Generală dacă Philip Cameron și fundația Stella’s Voice au fost sau sunt în vizorul procurorilor. Printr-un răspuns oficial, semnat de Adrian Mircos, procuror șef interimar al Direcției urmărire penală și criminalistică, am fost redirecționați la MAI, care deține Sistemul informațional integral automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale și a persoanelor care au săvârșit infracțiuni (Detalii, AICI). La rândul său, Andrian Șova, directorul Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI a refuzat furnizarea informațiilor, făcând trimitere la Legea privind protecția datelor cu caracter personal – informațiile solicitate de RISE Moldova fiind calificate drept “categorii speciale de date”. Detalii, AICI

cameron-philip-4-2009

Philip Cameron //Foto: via Facebook

Până la publicarea acestui articol, Philip Cameron nu a răspuns la întrebările reporterului RISE expediate pe e-mail și rețele sociale, pe parcursul lunii august. Am sunat în mod repetat și la sediul noii fundației a lui Cameron – The Orphans Hands, însă nu am reușit să vorbim cu pastorul. La primul apel telefonic a răspuns una dintre angajatele fundației, care a promis că îi va transmite lui Cameron că este căutat de reporterul RISE. Apelurile următoare au rămas fără răspuns. L-am sunat și la numărul de telefon de domiciliu, fără niciun rezultat însă. La scurt timp după aceasta, pastorul a blocat accesul reporterului și la profilul său de Facebook.

Activitate la limita legii
Potrivit legislației Republicii Moldova, plasamentul temporar al copiilor aflați în situații de risc în case de tip familie, așa cum sunt și cele deschise cu sprijinul financiar al fundației americane Stella’s Voice, pot activa doar în bază de acreditare. Certificatele le emite Consiliul Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Sociale (CNAPSS), aflat în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Consiliul și-a început activitatea în 2013. Până atunci, calitatea serviciilor prestate de centrele de plasament, de stat sau private, erau supravegheate de instituțiile responsabile de protecția drepturilor copilului din localitățile în care activează acestea. Maria Tîrgoală, șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din cadrul Consiliului Raional Ialoveni, spune că, o dată pe an, „Casa Stela” era verificată de specialistul protecția drepturilor copilului, care a venit și cu recomandări. „Cât de deschiși au fost ei, asta e altă întrebare”, menționează Tîrgoală.

Legea însă nu prevede careva sancțiuni și nici nu este sistată activitatea unor astfel de centre de plasament până la ajustarea serviciilor prevederilor legale. „Noi nu le spunem să sisteze activitatea, dar în perioada în care ei totuși continuă să presteze astfel de servicii, trebuie să pregătească actele, noi le oferim consultanță și, respectiv, pot corecta unele lucruri”, explica Silvia Caraus, specialist principal în Direcția de acreditare, CNAPSS.

Acreditarea se face în baza unui raport de evaluare efectuat de experții Consiliului. RISE Moldova a intrat în posesia rapoartelor de evaluare a serviciilor oferite de „Casa Stela” și „Casa Simon”. Evaluarea a avut loc în luna mai 2015.

Experții au depistat mai multe încălcări. De exemplu, nu este clară procedura de selectare a beneficiarelor, iar dosarele lor sunt incomplete. „Nu este clar care tinere merg vara în SUA, care este procedura de selectare a tinerelor, cât timp stau beneficiarele în plasament, când și unde pleacă și ce se întâmplă după ieșirea din plasament”, se arată în raportul de evaluare a „Casei Stela”.

Totodată, personalul „nu asigură măsuri de protecție împotriva abuzului și exploatării beneficiarilor centrului”, menționează experții în raportul de evaluare a „Casei Simon”.

Rapoartele scot la iveală și lipsa transparenței financiare, a actelor contabile și a bugetului instituției. Mai mult decât atât, personalul nu era angajat oficial cu contract de muncă.

Potrivit lui Dmitrian Rotăraș, directorul CNAPSS, centrele nu au primit acreditare. “În acest context, ei trebuiau fie să-și modifice serviciul, fie să se conformeze standardelor minime de calitate. Însă timp de doi ani de zile, nu avem de la ei nicio reacție”, conchide Rotăraș.

În prezent, proiectele fundației americane în Moldova sunt gestionate de un cuplu de voluntari americani – Kathryn și Brian Jones. Aceștia au refuzat categoric să discute cu noi pe marginea incidentelor cu Philip Cameron. În schimb, ne-au propus să ne facă un tur al casei. Spun că depun eforturi ca să alinieze activitatea celor două centre de plasament la cerințele impuse de legislație. În prezent, „Casa Stela” și „Casa Simon” găzduiesc 49 de adolescenți și tineri.

Tranzacții imobiliare suspecte
Începând cu anul 2006, fundația americană a finanțat achiziția mai multe case în Chisinău, Ialoveni și pe malul lacului Ghidighici, pentru a le pregăti să devină centre de plasament.

Decizia de a cumpăra aceste proprietăți a fost luată în perioada în care Philip Cameron era la conducere, până când actualul consiliu de administrare a preluat controlul. Din informațiile pe care le dețin, toate aceste achiziții au fost legale”, declară Brian Paterson, directorul executiv al Stella’s Voice.

RISE Moldova a scris anterior că fundația a cumpărat cinci case pe malul Ghidighiciului de la Macros Solutions Ltd, un offshore din Republica Dominicană anchetat de autoritățile din Moldova pentru spălare de bani (Detalii, AICI). La un an de la publicarea anchetei, fundația a reziliat contractul de vânzare-cumpărare.

casa-stela-ialoveni

Casele din Ialoveni //Foto: RISE Moldova

Casele din Ialoveni și Chișinau, oficial, au fost doar renovate și utilate din banii fundației americane. Și asta pentru că, în acte, proprietar era Vasile Viorel Soter, unul dintre foștii angajați ai „Casei Stela” și persoană de încredere a lui Philip Cameron. Soter spune că a folosit banii fundației pentru a cumpăra toate aceste proprietăți. Detalii, AICI, AICI și AICI

Vasile Viorel Soter, unul dintre foștii angajați ai „Casei Stela”:
Banii au venit pe numele meu în bancă și, când cumpăram casele, Cameron Philip și soția sa sau cineva din America de încredere erau aici și mă însoțeau la notar și la discuțiile cu vânzătorii”, susține Soter.

Acesta mai spune că a fost obligat de Cameron să treacă una dintre case pe numele pastorului. „La fel a vrut [să facă] și cu celelalte case, dar am zis că nu i le dau dacă nu le trece pe fundație. Menționez ca n-am primit niciun ban pe ele”, ne asigură Soter.

Astfel, cel mai mare imobil cumpărat din banii fundației americane, situat în vecinătatea „Casei Stela” din Ialoveni, a rămas în proprietatea lui Cameron. Iar în martie 2016, casa a fost trecută, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, pe numele Feodosiei Roșca, una dintre fostele rezidente ale Casei Stela. Detalii, AICI

În prezent, tânăra locuiește în SUA, unde și-a continuat studiile. Din ce bani a reușit să cumpere un imobil de peste 300 de metri pătrați, nu știm. Tânăra nu a răspuns la întrebările reporterilor RISE.

Celelalte proprietăți – trei case din Ialoveni și cea din Chișinău, au fost înregistrate pe parcursul anului 2014 pe numele fundației americane. Din aceste patru case, trei funcționează până în prezent ca plasament temporar pentru absolvenții de internate. Una a fost vândută, iar noul proprietar este Nina Miroliubova, consilier de Ialoveni. Detalii, AICI

O altă fundație, același tipar
În iunie 2015, la doar o lună distanță de la excluderea sa de la conducerea Stella’s Voice, Philip Cameron fondează o nouă organizație în SUA – The Orphans Hands (detalii, AICI). Organizația este o copie fidelă a Stella’s Voice, având aceeași misiune declarată – cea de a preveni traficul de ființe umane în rândul orfanilor aflați în situații de risc. Pe site-ul fundației este menționat faptul că organizația și-a extins activitatea și în Ucraina.

casa-din-durlesti

Casa din orașul Durlești //Foto: RISE Moldova

Într-o postare din aprilie 2017 pe pagina de Facebook a fundației, Cameron anunța, în dreptul unei poze cu o casă din orașul Durlești: „Aceasta este locuința [pentru copii] cu deficiențe de auz”. Și de această dată casa nu este înregistrată pe fundație. În acte, imobilul figurează pe numele a două persoane din anturajul pastorului american: Mary Ritchie, angajata fundației The Orphans Hands și Pavel Baciu, fostul părinte-educator la „Casa Simon” și soția lui (Detalii, AICI și AICI). Mai mult decât atât, instituțiile de stat responsabile nu cunosc despre funcționarea unui asemenea centru de plasament. „Această asociație cu această adresă nu se regăsește în graficul anual de acreditare. La solicitarea CNAPSS în adresa Primăriei Durlești ni s-a comunicat telefonic că la aceasta adresă se află o casă particulară de locuit și nu se prestează careva servicii sociale”, susține Dmitrian Rotăraș, directorul CNAPSS.

În iulie 2017, The Orphans Hands a cumpărat și casele de pe malul lacului Ghidighici. Sunt aceleași imobile care anterior au fost în proprietatea Stella’s Voice. Aici urmează să fie plasați 90 de adolescenți. Cel puțin asta înțelegem dintr-un video plasat pe site-ul fundației.

Olga CEAGLEI


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ