1/11/2019

Acum un an, la 2 octombrie 2018, Guvernul democratului Pavel Filip privatiza în regim de urgenţă şi în condiţii suspecte cea mai mare companie aeriană din țară – Air Moldova. Statul a încasat – doar 50 de milioane de lei.

Banii ar fi ajuns în vistieria statului din valiza unui moldovean care, în ajun, aterizase la Chișinău din Dubai, cu escală în Istanbul. Cel puțin asta este una dintre versiunile analizate de anchetatori în cadrul unui dosar penal deschis pentru spălare de bani.

O altă versiune a provenienței banilor implică un împrumut de la Moldasig – companie de asigurare controlată o perioadă de controversatul bancher Veaceslav Platon, o firmă fondată de un cetățean al Federației Ruse, o femeie de 62 de ani care a scos banii cash de la bancă și pe fiul ei grav bolnav, decedat între timp.

air-moldova-58

Foto: www.airmoldova.md

La finele lunii iulie 2019, oamenii legii pornesc o urmărire penală în cadrul căreia încearcă să afle proveniența celor 50 de milioane de lei plătiți pentru Air Moldova. Bănuiala lor e că în spatele tranzacției de privatizare a companiei aeriene a fost orchestrat un caz de spălare de bani. Angela Starinschi, ofițera de presă a Centrului Național Anticorupție, ne-a confirmat că instituția are pe rol un astfel de caz, fără să ofere detalii.

Însă datele obținute și analizate de RISE Moldova arată că oamenii legii au cel puțin două versiuni privind originea banilor cu care a fost cumpărată Air Moldova.

În paralel, am discutat cu unii eroi implicați în tranzacție și am analizat modul în care Air Moldova a fost pregătită și scoasă la privatizare.

CASH DIN EMIRATE
Luni, 1 octombrie 2018, cu o zi înainte de semnarea contractului de privatizare a companiei Air Moldova, pe Aeroportul Internațional Chișinău aterizează un avion de pe cursa Istanbul. Unul dintre pasageri, un bărbat de 39 de ani, cară cu el în bagaj aproape 2,6 milioane de euro cash. Acesta declară vameșilor banii care, potrivit Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor, au fost împrumutați cu patru zile mai devreme de la Gold Craft FZE, o companie din Emiratele Arabe Unite.

La rândul lor, vameşii, conform procedurii, verifică suma şi completează formularul TV-28 – document obligatoriu la introducerea valutei sau altor obiecte de preţ în ţară.

În seara aceleiași zile, bărbatul duce banii la Moldova-Agroindbank și-i depune, în două tranșe, pe un cont deschis pe numele său: 2.264.400 de euro (circa 44,31 milioane de lei) şi 300.000 de euro (5,87 milioane de lei). Tot atunci îi convertește în lei și efectuează două transferuri: unul de 44,2 milioane de lei şi altul de 5,85 milioane. Total – 50,05 milioane. Ambele tranzacții sunt motivate drept „împrumut” și ambele au ajuns la Civil Aviation Group SRL.

Civil Aviation Group SRL este compania care a privatizat Air Moldova, iar bărbatul care a adus banii din Emirate – Andrei Ianovici, unul dintre asociații ei, cu o cotă de 25,5%.

andrei-ianovici

Andrei Ianovici. Foto: www.zdg.md

SEMNAREA CONTRACTULUI
După ce primește banii de la Ianovici, Civil Aviation Group transferă în aceeași seară pe contul Trezoreriei de Stat suma de 49,8 milioane de lei, ca plată pentru privatizarea Air Moldova. Alte 200 de mii de lei fuseseră plătiţi anterior, ca garanţie de participare la concursul comercial de privatizare a Air Moldova.

A doua zi, 2 octombrie 2018, Vladimir Baldovici, directorul Agenției Proprietăți Publice și Pomers Dzintars, administratorul Civil Aviation Group, semnează contractul de vânzare-cumpărare a Air Moldova.

Astfel, noii proprietari ai companiei aeriene cu capital de stat au devenit operatorul low-cost Blue Air Aviation SA din România, care deținea 49% din Civil Aviation Group, şi doi moldoveni: Serghei Melnik şi Andrei Ianovici – cu cote egale de 25,5% fiecare. Dintre cei doi, doar Melnik a intrat în vizorul public în 2016, atunci când a candidat la funcția de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, în timp ce Ianovici era un necunoscut. Detalii, AICI

INDIANUL DIN EMIRATE CU LITIGII ÎN UCRAINA
La scurt timp după privatizarea Air Moldova, angajații Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) au solicitat colegilor din Emirate informații despre Gold Craft FZE, firma care i-a împrumutat bani lui Ianovici, şi i-au întrebat despre sursa celor aproape 2,6 milioane de euro. Însă răspunsurile primite de SPCSB nu a făcut lumină la acest capitol.

Compania Gold Craft FZE a fost fondată în 2015 şi îl are ca administrator şi asociat unic pe Nikhil Skariah, originar din India, iar ca domenii de activitate: comercializarea materialelor de construcții, metalului și pieselor de schimb auto. Firma are şi o pagină web pe care se laudă că sfera ei de activitate se extinde de la servicii logistice până la la livrarea de echipamente pentru automobile, avioane şi yahturi.

Verificările efectuate de RISE Moldova arată că Gold Craft FZE a fost implicată în mai multe procese de judecată pe teritoriul Ucrainei. Cel mai recent se referă la un litigiu prin care Gold Craft își cerea dreptul de proprietate asupra unui avion Il-76 pe care l-ar fi cumpărat în 2017. Potrivit unei decizii a instanței, aparatul de zbor se află pe teritoriul Ucrainei la o uzină de reparație și că, în general, acesta nu a fost vândut niciodată.

CASH DE LA MOLDASIG
În ziua de luni, 1 octombrie 2018, angajații SPCSB au fost anunțați de către Moldova-Agroindbank despre un alt transfer care, ulterior, i-au făcut să ia în calcul și versiunea că banii folosiți la privatizarea Air Moldova ar proveni, de fapt, de la o companie din țară.

Olga Evdochimova

Olga Evdochimova

Totul a început vineri, 28 septembrie 2018, când Moldasig transferă, de pe contul său de la Moldindconbank pe contul de la Moldova-Agroindbank al firmei Style Design Imobil SRL, un împrumut de 59,22 milioane de lei. Destinaţia banilor: „plata pentru acţiuni ordinare conform antecontractului de vânzare-cumpărare”.

În aceeași zi, Style Design Imobil transferă 59,21 milioane de lei în contul Olgăi Evdochimova, o femeie de 62 de ani din Chișinău. Tranzacția a fost justificată doar ca „împrumut”.

Oficial, banii s-au reținut în contul Olgăi Evdochimova doar câteva ore, când bătrâna i-a ridicat în numerar. O parte în lei – 13.254.500, o parte în euro – 2,3 milioane.

Aceste împrumuturi le-au trezit oamenilor legii „suspiciuni rezonabile” că banii pe care Ianovici i-a depus cash la bancă și, ulterior, au fost folosiți drept plată pentru privatizarea Air Moldova, provin, de fapt, din împrumutul luat de Evdochimova, și nu de la compania din Emirate.

Totuşi, din datele analizate de RISE, anchetatorii încă nu au putut demonstra că banii scoși de pe contul Olgăi Evdochimova au ajuns la Andrei Ianovici, dar nici nu au reușit să afle ce anume a făcut bătrâna cu milioanele ridicate de la bancă.

INTERMEDIARII
Firma Style Design Imobil, cu domeniu de activitate „agenții imobiliare, dezvoltare și administrare imobiliară”, este administrată și deținută de un cetățean al Federației Ruse pe nume Roman Mishchenkov. În Registrul rus al companiilor acesta mai apare și ca administrator al companiei OOO „Russkomoldavski Torgovy Dom”. Detalii, AICI și AICI

De notat că Style Design a fost fondată pe 12 septembrie 2018, cu două săptămâni înainte să împrumute cele 59 milioane de la Moldasig și să le redirecționeze Olgăi Evdochimova.

Olga Evdochimova a confirmat că banii au intrat într-un cont deschis pe numele ei, dar precizează că nu a făcut nimic altceva decât să-i dea mai departe unei cunoștințe de-a fiului său, care a decedat între timp, fiind grav bolnav.

RISE Moldova a reușit să stea de vorba cu Evdochimova. Femeia locuiește, împreună cu mama sa, într-un bloc vechi din sect. Botanica al capitalei. Ușa de la intrarea în apartamentul cu două camere este din pal, iar tapetele din antreu – jerpelite.

– Dar banii i-aţi văzut? Or era vorba de numerar?
– Nu. Banii desigur că nu-mi erau destinaţi.

– Dar ştiaţi care era destinaţia banilor?
– Nu şi nici nu mă interesa tare mult.

– Dar nu v-aţi gândit că veţi avea probleme?
– Dar ce probleme ar putea apărea?! Pur şi simplu m-au rugat să deschid un cont şi prin el să facă transferul de bani.

– Dar acum este dosar penal şi numele Dvs. figurează acolo!
– Formidabil! Dacă ceva, [oamenii legii] nu au decât să se adreseze. Discuția integrală, AICI

„AU PLĂTIT ASOCIAȚII DE ATUNCI”
Am vrut să obținem un comentariu și de la Andrei Ianovici, așa că am sunat la domiciliul din Chișinău pe care l-a indicat în actele de înregistrare a companiei Civil Aviation Group, dar ne-a răspuns mama lui. Femeia zice că, de fapt, fiul ei e stabilit de mai mulți ani în Emirate și s-a arătat surprinsă de informația precum că el ar fi implicat potrivit procurorilor în activități ilicite. Totodată, ea ne-a promis că va lua legătura cu fiul ei și-l va anunță că îl căutăm, însă, până la publicarea acestui text, Andrei Ianovici nu ne-a contactat.

La rândul lui, letonul Pomers Dzintars, administratorul Civil Aviation Group SRL la momentul privatizării Air Moldova și asociat al companiei din octombrie 2019, când a preluat cota de 49% de la Blue Air Aviation, spune că nu știe de unde provin cei 50 de milioane de lei plătiți pentru compania aeriană de stat. Detalii, AICI

Pomers DZINTARS: Ceea ce cunosc eu e că pentru privatizarea Air Moldova au plătit asociații de atunci de la Civil Aviation Group SRL. De unde au luat ei acești bani, nu cunosc, pentru că nu am participat și nu am plătit la acel moment nimic.

În același timp, compania Blue Air Aviation a refuzat să comenteze bănuiala anchetatorilor moldoveni precum că Air Moldova a fost privatizată printr-o operațiune de spălare de bani și doar a confirmat că a cedat cota de 49% deținută în cadrul Civil Aviation Group.

Ana ZIDARESCU, coordonatoare relații publice la Blue Air: Încă de la înființarea Civil Aviation Group, Blue Air și-a păstrat opțiunea unei perioade de evaluare a eventualelor sinergii create de această asociere. În urma analizei efectuate, la începutul acestui an Blue Air a luat decizia de a renunța la părțile deținute și a demarat procedurile legale în acest sens.

NAȚIONALIZAREA DIN ANII 2000
De-a lungul istoriei sale, Air Moldova nu a fost întotdeauna controlată integral de stat. În martie 2000, pe vremea Guvernului Braghiș, Victor Țopa, nașul de cununie al actualului lider al Platformei DA, Andrei Năstase, fiind director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), a semnat un contract cu firma Unistar Ventures Gmbh din Germania. Documentul prevedea că Guvernul rămânea cu o cotă de 51% în capitalul social al Air Moldova, iar restul 49% trecea la compania germană, care urma să vină cu un aport de 2,38 milioane de dolari.

Ulterior Țopa a devenit ministru al Transporturilor, dar la începutul anului 2002 acesta a fost demis din funcție de comuniștii care, între timp, au preluat guvernarea. Practic imediat după aceasta, între proprietarii Air Moldova au început să apară disensiuni.

Respectiv, la adunarea acţionarilor din iunie 2002, ASAC a decis în mod unilateral să-l demită pe directorul Air Moldova. Mai mult, a obținut în instanțele din Republica Moldova și rezilierea contractului de parteneriat cu compania germană, fără să returneze Unistar Ventures Gmbh investițiile efectuate.

După un lung proces în instanţele naţionale şi internaţionale, în decembrie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Republica Moldova să-i achite firmei Unistar 6,7 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material, 3.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 9.855 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Ion PREAȘCA
Au contribuit: Vasili BYDUN (Slidstvo.info), Olga CEAGLEI, Marcela ZĂMOSTEANU
Grafică: Roman FILIPPOV


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
Frăţia privatizării
Culisele afacerii imobiliare Voronin-Plahotniuc
Palatul de la intersecția Shor-Plahotniuc
Tranzacția și interesele din spatele „Casei Albe”
[VIDEO] Paradisul oligarhului
GBC – din offshorul lui Plahotniuc în Gibraltar
De la Plahotniuc la Moldasig, via Gibraltar


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ