27/10/2016

[:ro]

RISE Moldova a urmărit zborurile private ale lui Igor Dodon unde punctul de pornire și sosire a fost Aeroportul Internațional din Odessa. De aici, Dodon a zburat de patru ori la bordul unei aeronave a companiei Nobil Air, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc. Primul tur-retur a fost Odessa-Moscova, iar al doilea Odessa-Nisa cu întoarcere din Geneva. Tot prin Ucraina, cu avionul charter al companiei Nobil Air a zburat și Vlad Plahotniuc, dar și oligarhul Victor Gușan, cel care conduce „Republica Sheriff”.

Learjet 60 -255. Cu această aeronavă a companiei Nobil Air, Igor Dodon și Vlad Plahotniuc au călătorit de mai multe ori via Ucraina.

Pe 20 octombrie, RISE a solicitat Poliției de Frontieră a Republicii Moldova date despre călătoriile internaționale ale candidaților la președinție. În demersul jurnalistic, reporterii RISE au încercat să afle dacă aspiranții la cea mai înaltă funcție în stat au folosit automobile de serviciu în scop personal și de câte ori au zburat la bordul unor aeronave private.

Până acum nu a existat un răspuns relevant. Doar declarația, oferită telefonic de un angajat al Poliției de Frontieră: „Solicitarea a fost redirecționată la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal”.

În schimb, reporterii RISE au obținut informații din baza de date a poliției de frontieră din Ucraina. Potrivit documentelor, candidații Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Maia Sandu și Valeriu Ghilețchi au călătorit în Ucraina, însă nu au folosit nici mașini de serviciu, nici zboruri private.

În același timp, Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat la prezidențiale, a zburat cu avioane charter de mai multe ori și a trecut frontiera ucraineană folosind mașini de serviciu. Detalii, AICI

CĂLĂTORIILE NOBILE ALE LUI DODON
21 aprilie 2008. La mai puțin de o lună de la numirea în funcția de viceprim-ministru, Igor Dodon folosește un pașaport diplomatic și mașina de serviciu marca BMW pentru o vizită privată în Ucraina. Dodon traversează frontiera Ucrainei pe la punctul de trecere Maiaki-Udobnoe.

14 iulie 2010. Igor Dodon – deputat din partea Partidului Comuniștilor (în opoziție la acea dată) – călătorește la Odessa cu un autoturism Lexus. În aceeași zi, de pe Aeroportul Internațional Odessa, pleacă, la bordul unui avion privat cu numărul NBL101, în direcția Moscova. După două zile, se întoarce pe Aeroportul Internațional Odessa la bordul aceleiași aeronave, iar din Odessa la Chișinău folosește același automobil de lux.

27 august 2010. Igor Dodon merge din nou la Odessa. De această dată, cu o mașină privată, model Mercedes. În aceeași zi, urcă la bordul avionului privat NBL101 în direcția Nisa (Franța). Pe 28 august, cu aceeași aeronavă, se întoarce la Odessa, însă nu de la Nisa, ci din Geneva (Elveția).

Reporteri RISE Moldova au aflat că prețul unei curse charter din Odessa în Nisa este de aproximativ 17.000 de dolari, iar un bilet tur-retur pentru o călătorie de lux Odessa – Moscova costă circa 28.000 de dolari. Detalii, AICI

Potrivit Administrației de Stat a Aviației Civile, avionul cu numărul NBL101 folosit de Igor Dodon aparține companiei Nobil Air SRL a cărei denumire a fost schimbată anul trecut în Classica Air SRL. Detalii, AICI

conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

„PASAGERII” COMPANIEI NOBIL AIR
Compania aeriană Nobil Air SRL a fost fondată în 2003 de Vera Morozan, sora lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit istoricului de la Camera Înregistrării de Stat, după numai un an de la înființare, firma este preluată în întregime de compania britanică Skywings Alliance Ltd (Detalii, AICI), reprezentată, prin procură, de Vladimir Plahotniuc.

Reporterii RISE au consultat mai multe documente confidențiale din care reiese că Skywings Alliance Ltd a deținut până în 2011 nava aeriană Bombardier Learjet 60/255 – folosită de către Nobil Air SRL.

În 2010, noul proprietar Nobil Air devine OTIV Prime Services BV din Olanda, reprezentată la acea dată de Andrian Candu, acum președinte al Parlamentului. Trei ani mai târziu, compania olandeză, cu un nou reprezentant – Cezara Salinski (partenera de afaceri a lui Plahotniuc) a vândut capitalul social al Nobil Air firmei Air Classica SRL.

În 2015, Nobil Air SRL devine Classica Air SRL.

LA MOSCOVA, ÎNAINTE DE ALEGERI
Igor Dodon a zburat de pe aeroportul din Odessa și cu avioane de linie.

6 noiembrie 2011. Cu un automobilul Skoda cu numărul KAR526, Igor Dodon merge la Odessa, de unde pleacă cu o cursă de linie, către Viena. Cu două zile înainte, Dodon anunța public că, alături de deputații Zinaida Grecianîi și Veronica Abramciuc, părăsește fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor.

dodon_kar526

Igor Dodon s-a deplasat la Odessa cu acest automobil. În aceiași zi a zburat la Viena. Foto: Constantin Grigoriţă ©

27 octombrie 2014. [Cu o lună înainte de alegerile parlamentare] Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, anunță că organizează proteste masive în toată ţara „împotriva Guvernării iresponsabile şi laşe”, solicitând inclusiv deschiderea a 70 de secţii de votare în Rusia. Detalii, AICI

28 octombrie 2014. Igor Dodon traversează frontiera moldo-ucraineană cu un autoturism Skoda, iar în jurul orei 11.00 urcă la bordul avionului privat cu numărul TSO208, care aparține companiei aeriene rusești Transaero. Zboară la Moscova.

29 octombrie 2014. În capitala Rusiei, socialistul Dodon are o întâlnire cu șeful Serviciului Federal de Migrație (SFM) din Rusia, Konstantin Romodanovski. La această întrevedere, Igor Dodon îi cere oficialului rus să simplifice procedura de înregistrare şi de obţinere a documentelor care să le permită moldovenilor angajarea în câmpul muncii pe teritoriul Federaţiei Ruse.

igor-dodon-intalnire-cu-konstantin-romodanovski

Întrevederea lui Dodon cu Konstantin Romodanovski, șeful Serviciului Federal de Migrație din Rusia.

Câteva zile mai târziu, Dodon se întâlnește la Moscova și cu un grup de peste 1.500 de migranți moldoveni, după cum se arăta într-un comunicat de presă al PSRM. Socialistul le-a promis oamenilor că va rezolva problemele legate de încadrarea în câmpul muncii.

Reporterii RISE Moldova l-au întrebat pe Alexandr Kalinin, președintele Comisiei pentru politici migraționiste din cadrul Guvernului Moscovei, dacă, ulterior, Igor Dodon a reușit să rezolve problemele migranților moldoveni.

Alexandr Kalinin: Dacă regulile [de înregistrare și obținere a dreptului de muncă] ar fi fost modificate, eu aflam primul. Asta nu s-a întâmplat, iar migranții moldoveni trebuie să respecte regulile generale pentru țările CSI, care nu fac parte din Uniunea Vamală cu Rusia. Aceste reguli nu se modifică la dorința politicienilor moldoveni.

Marți, pe 25 octombrie, am mers la sediul central PSRM. Am încercat de trei ori să discutăm cu Igor Dodon despre zborurile private, însă acesta a refuzat să ne răspundă la întrebări. „Nu am timp”, ne-a transmis liderul socialiștilor.

PLAHOTNIUC, LA SEDIUL SERVICIILOR SECRETE
RISE Moldova a aflat că atât oligarhul Vladimir Plahotniuc, cât și proprietarul holdingului Sheriff din regiunea transnistreană, Victor Gușan, au călătorit de mai multe ori cu avionul privat NBL101.

În perioada 2005-2010, Plahotniuc a traversat granița la bordul avionului privat de minimum patru ori, iar o dată a vizitat și sediul central al SBU.

10 februarie 2005. Plahotniuc a aterizat pe aeroportul Zhuliany din Kiev, la bordul avionului privat cu numărul NBL101. În baza de date a poliției de frontieră este indicată organizația la care merge: sediul central SBU – serviciul secret din Ucraina. Coincidență sau nu, cu două zile înaintea acestei vizite, pe 8 februarie, Petro Poroșenko era numit secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare. Detalii, AICI

Cu același avion, Plahotniuc a călătorit și în 2008 pe ruta Chișinău-Odessa.

La bordul aeronavei NBL101 a companiei Nobil Air a călătorit și oligarhul din regiunea transnistreană,Victor Gușan. Mai exact, pe 19 aprilie 2009, Gușan a zburat din Odessa în Egelsbach (Germania), iar câteva luni mai târziu a mers pentru o zi în Turku (Finlanda).

AERONAVELE OFFSHORE
Documentele consultate de RISE Moldova arată că aeronava Bombardier Learjet 60/255 – folosită de compania Nobil AIR, dar aflată în proprietatea firmei britanice Skywings Alliance Ltd – a fost vândută pe 7 iulie 2011 cu 4.400.000 dolari. Cumpărătorul: Wester Alliance LLP, fost acționar la Air Classica SRL. Detalii, AICI și AICI

Un alt contract de vânzare-cumparare studiat de RISE arată AIR Classica SRL – firma care deține 100% din Classica Air SRL, a cumpărat în 2014 nava Embraer Legacy 650 (EMB-135BJ) – produsă în același an – de la compania Embraser SA, cu peste 20 de milioane de dolari.

15 martie 2015. Cu avionul Embraer Legacy 650 al companiei Nobil Air, președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a aterizat la Chișinău pentru o întâlnire secretă cu deputatul și omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Vizita scurtă la Chișinău a avut loc cu o zi înaintea întâlnirii Atambaev-Putin de la Sankt Petersburg. Detalii, AICI

Iurie SANDUȚA, Vladimir THORIK


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


[:ru]Журналисты RISE Moldova проследили за частными авиаперелетами Игоря Додона из Международного аэропорта Одессы. Первый рейс  был по маршруту Одесса-Москва, а второй по маршруту Одесса-Ницца с возвращением из Женевы. Также через Украину, на чартерном самолете компании Nobil Air, контролируемой олигархом Владом Плахотнюком, летал как сам Плахотнюк, так и приднестровский магнат Виктор Гушан, известный как „серый кардинал” «Республики Sheriff».

Learjet 60 -255. На этом самолете компании Nobil Air могли себе позволить неоднократно путешествовать как Влад Плахотнюк, так и Игорь Додон

20 октября RISE обратился в Пограничную полицию Молдовы за информацией о международных поездках кандидатов в президенты.  В  журналистском запросом репортёры выясняли, не использовали ли претенденты на высшую государственную должность служебные автомобили в личных целях и сколько раз они летали на борту частных самолётов.

На сегодняшний день соответствующего ответа получено не было. Единственной реакцией стало сделанное по телефону заявление одного из сотрудников Пограничной полиции о том, что «обращение было переадресовано Национальному центру по защите персональных данных».

Вместе с тем, репортёры RISE получили информацию из базы данных Пограничной службы Украины. Так, согласно документам, кандидаты в президенты Михай Гимпу, Юрие Лянкэ, Майя Санду и Валериу Гилецки ездили в Украину, но не использовали для этого ни служебные авто, ни частные самолёты.

В то же время, кандидат от Демократической партии Мариан Лупу осуществил несколько чартерных перелётов, а также, используя дипломатический паспорт, пересекал молдавско-украинскую границу и в личных целях на служебном транспорте. Подробности: ЗДЕСЬ

«Благородные» полёты Додона

21 апреля 2008 года. Менее чем через месяц после своего назначения на должность вице-премьер-министра, Игорь Додон по дипломатическому паспорту и на служебной машине BMW совершает частный визит в Украину. В соседнюю страну он въехал через таможенный пункт Маяки-Удобное.

14 июля 2010 года. Игорь Додон, уже в статусе депутата от оппозиционной Партии коммунистов, едет на автомобиле Lexus в Одессу. В тот же день на борту частного самолёта NBL101  он улетает из Международного аэропорта Одессы в Москву. Через два дня, тем же самолётом, он возвращается в Одессу и на том же автомобиле класса люкс приезжает в Кишинёв.

27 августа 2010 года. Игорь Додон вновь едет в Одессу. На этот раз для путешествия он использует частную машину марки Mercedes. В тот же день частный авиалайнер NBL101 доставляет его в Ниццу (Франция). На следующий день на том же самолёте он возвращается в Одессу, только не из Ниццы, а из швейцарской Женевы.

Как удалось выяснить репортёрам RISEMoldova, стоимость одного авиа чартера из Одессы в Ниццу составляет около $17 тыс., а рейс  туда-обратно по маршруту Одесса-Москва обходится до$28 тыс. Подробности: ЗДЕСЬ

По информации Государственной администрации гражданской авиации, самолёт с бортовым номеромNBL101, которым пользовался Игорь Додон, принадлежит компании Nobil Air SRL, сменившей в прошлом году название на Classica Air SRL. Подробности: ЗДЕСЬ

«Пассажиры» компанииNobilAir

Авиакомпания Nobil Air SRL была основана в 2003 году сестрой Владимира Плахотнюка Верой Морозан. По данным Государственной регистрационной палаты, всего лишь через год после её создания, компания перешла в собственность британской Skywings Alliance Ltd (Подробности: ЗДЕСЬ), которую по доверенности представлял Владимир Плахотнюк.

Журналисты RISE изучили ряд конфиденциальных документов, согласно которым Skywings Alliance Ltd до 2011 года владела авиалайнером Bombardier Learjet 60/255, который использовался компанией Nobil Air SRL.

В 2010 году новым собственником Nobil Air становится фирма из Голландии OTIV Prime Services BV, которую на тот момент представлял нынешний председатель парламента РМ Адриан Канду. Через три года голландская фирма, уже с новым представителем Чезарой Салински (бизнес-партнёр Плахотнюка), продала акции Nobil Air фирме Air Classica SRL.

В 2015 году Nobil Air SRL официально была переименована в Classica Air SRL.

В Москву перед выборами
Из Одессы Игорь Додон летал и обычными авиарейсами.

6 ноября 2011 года. На автомобиле Skoda с регистрационным номером KAR 526 Додон едет в Одессу, откуда пассажирским рейсом летит в Вену. За два дня до этого он публично объявил, что вместе с коллегами Зинаидой Гречаный и Вероникой Абрамчук покидает парламентскую фракцию Партии коммунистов.

dodon_kar526

На этом автомобиле Игорь Додон шесть раз пересекал украинскую границу //Фото: Константин Григорицэ ©

27 октября 2014 года. За два месяца до парламентских выборов руководимая Додоном Партия социалистов проводит по всей стране массовые акции протеста «против безответственного и трусливого Правительства» и требует от властей открыть в России 70 участков для голосования. Подробности: ЗДЕСЬ

28 октября 2014 года. Игорь Додон на автомобиле Skoda пересекает молдо-украинскую границу и около 11-00 в одесском аэропорту поднимается на борт частного самолёта с бортовым номером TSO208, принадлежащего российской авиакомпании Transaero, который доставляет его в Москву.

29 октября 2014 года. В российской столице лидер социалистов встречается с главой Федеральной миграционной службы (ФМС) Константином Ромодановским. В ходе беседы Игорь Додон просит российского чиновника упростить процедуру регистрации и получения документов, позволяющих гражданам Молдовы трудоустраиваться на территории РФ.

igor-dodon-intalnire-cu-konstantin-romodanovski

Встреча с Константином Ромодановским, – главой Федеральной миграционной службы РФ. 2014 год.

Через несколько дней Додон проводит в Москве встречу с молдавскими соотечественниками, в которой, согласно пресс-релизу ПСРМ. Приняло участие более полутора тысяч человек. Собравшимся гастарбайтерам лидер социалистов пообещал, что решит проблему с официальным трудоустройством.

Журналисты RISE Moldova побеседовали с председателем Комиссии по миграционной политике и адаптации мигрантов Совета по делам национальностей при Правительстве Москвы Александром Калининым, у которого поинтересовались, удалось ли в итоге Додону решить проблемы молдавских мигрантов.

Александр Калинин: – Если бы произошло упрощение правил [регистрации и получения разрешительных документов для трудоустройства молдавских мигрантов], я бы знал об этом первым. Но этого не было, поскольку для молдавских мигрантов, к сожалению, действуют общие правила трудоустройства для граждан стран СНГ, которые не входят в общий Таможенный союз с Россией. Эти правила не меняются даже по пожеланию отдельных молдавских политиков.

Во вторник, 25 октября мы направились в главный офис ПСРМ. Мы трижды пытались обсудить с Игорем Додоном тему его частных авиаперелётов, но он наотрез отказался уделить нам даже минуту для ответа на несколько вопросов. «Нет времени», – заявил нам лидер социалистов.

Плахотнюк в СБУ
Как выяснили журналисты RISE Moldova, на борту частного самолёта NBL101 неоднократно летали также олигарх Владимир Плахотнюк и владелец приднестровского холдинга Sheriff Виктор Гушан.

В период 2005-2010 Плахотнюк пересекал границу на частном самолёте минимум четыре раза, и однажды, по данным украинских пограничников, даже мог позволить себе посещение главного управления СБУ.

10 февраля 2005 года. Плахотнюк на частном борту NBL101 приземлился в киевском аэропорту Жуляны. В базе данных пограничной службы указана и организация, куда направлялся молдавский олигарх – центральный офис Службы безопасности Украины. По совпадению или нет, но за два дня до этого визита, 8 февраля, Петро Порошенко был назначен секретарём Совета национальной безопасности и обороны. Подробности: ЗДЕСЬ

В 2008 году тем же самолётом Плахотнюк летал по маршруту Кишинёв-Одесса.

Как было сказано, частным самолётом NBL 101 компании Nobil Air летал и олигарх из приднестровского региона Виктор Гушан. Так, 19 апреля 2009 года Гушан вылетел из Одессы в немецкий Эгельсбах, а спустя несколько месяцев на один день слетал в Финляндию, в город Турку.

Офшорные самолёты
Согласно документам, с которыми ознакомились репортёры RISE Moldova, авиасудно BombardierLearjet 60/255, принадлежащее британской Skywings Alliance Ltd и использовавшееся компанией Nobil Air, было продано 7 июля 2011 года за $4,4 млн. Приобрела самолёт компания WesterAllianceLLP, бывший акционер  Air Classica SRL.  Подробности: ЗДЕСЬ и ЗДЕСЬ

Другой договор купли-продажи, который оказался в распоряжении RISE, показывает, что AIR Classica SRL, владеющая полным пакетом акций Classica Air SRL, приобрела в 2014 году за более чем $20 млн. самолёт Embraer Legacy 650 (EMB-135BJ), выпущенный в том же году компаниейEmbraserSA.

15 марта 2015. На борту самолёта EmbraerLegacy 650 компании NobilAir в Кишинёв прибыл президент Кыргызстана Алмазбек Атамбаев, который проводит секретную встречу с Плахотнюком. Короткий визит Атамбаева в молдавскую столицу произошёл за день до его встречи с российским президентом Владимиром Путиным в Санкт-Петербурге. Подробности: ЗДЕСЬ

Владимир ТХОРИК, Юрие САНДУЦА


Переопубликование статей с www.rise.md допускается, но объемом не более 1.000 символов. В обязательном порядке необходимо цитировать источник и автора информации, а в случае переопубликования информации веб-порталами необходимо проставлять и прямую гипер-ссылку на цитируемую на rise.md статью. Полное переопубликование возможно только при условии соглашения, заключенного с RISEMoldova. Материалы online платформы www.rise.md защищены Законом 139 об авторском праве и смежных правах, а также Деонтологическим кодексом журналиста Республики Молдова.

 


СТАТЬИ ПО ТЕМЕ:

«Багамский европровод» социалистов Додона

«Золото партии», возглавляемой Лупу, достается телеканалам Плахотнюка

 

 

[:]

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ