4/10/2021

Nota de plată pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc: 60.000 de euro, anual.

Cu acești bani ar fi putut să-și înregistreze peste 20 de companii offshore, în jurisdicții diferite. El însă a ales să-i transfere pentru o singură organizație.

OTIV Trust – se numește societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane.

Banii nu au fost singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific. A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar.

Documentele confidențiale din #PandoraPapers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale.

plahotniuc_pandorapapers

LA ÎNCEPUT A FOST… TRUSTUL
Trustul OTIV a fost creat în Noua Zeelandă pe 22 noiembrie 2011 de către grupul Asiaciti Trust, o fabrică internațională de companii offshore.

Asiaciti Trust anunța pe pagina oficială că: „Pentru rezidenții anumitor țări, trusturile internaționale pot reduce la minimum taxele pe proprietate și impozitele pe venit. Cu toate acestea, ele sunt mai utile în reglementarea succesiunii la averea familiei și pentru protejarea activelor de o mare varietate de riscuri, oferă intimitate și confidențialitate sporită”.

Trustul OTIV are o structură de funcționare diferită decât cea a unei companii tradiționale.

Societatea OTIV a fost proiectată astfel:

Fondatorul trustului (the Settlor) – Vladimir Plahotniuc.

plahotniuc-fb

Vladimir Plahotniuc, în mijlocul foștilor colegi de partid. Foto: Facebook/Plahotniuc

El este patronul sau bossul organizației. De regulă, preferă să acționeze din umbră, iar în tranzacții îi implică pe interpuși și persoanele sale de încredere.

La acel moment, Plahotniuc era deputat și prim-vicepreședintele Parlamentului. Ne-am uitat în declarația de avere pentru 2011, semnată pe propria răspundere, și nu am găsit nicio mențiune despre afacerea din Noua Zeelandă. La fel a acționat și în următorii ani. Nimic despre Noua Zeelandă, chiar dacă legea îl obliga să declare tot ce are.

Administratorii trustului (the Trustees) – Primul a fost AsiaTrust New Zealand Limited (împreună cu Asiaciti Trust New Zealand Limited).

Această fabrică de companii offshore se ocupă de administrarea trustului în beneficiul fondatorului și al familiei sale, inclusiv duce evidența activelor și gestionează conturile bancare ale trustului.

Al doilea administrator de trust – au devenit avocații ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.

Fondul inițial al trustului – 100 de euro.
Aceștia sunt primii bani ai organizației transferați de fondator pentru a constitui capital social al trustului.

Beneficiarii (The beneficiaries) – Oxana Childescu (fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc) Timofei și Inochentie Plahotniuc (cei doi copii ai lui).

Ei beneficiază direct de banii trustului.

Protectorii (The Protector) – Andrian Candu, deputat, finul de cununie al oligarhului Plahotniuc. Pe 15 iulie 2013, Candu se retrage din rolul de co-protector  (Detalii, AICI) pe care l-a deținut de la înființarea trustului și, în aceeași zi, este înlocuit cu Cezara Salinski, parteneră de afaceri a lui Plahotniuc și Candu.

Candu, ulterior, a devenit președintele Parlamentului.

candu-la-tribuna

Andrian Candu (primul din stânga) și Vladimir Plahotniuc (dreapta) Foto: Facebook/Plahotniuc

– Reporter: Facem o documentare despre Trustul OTIV. Am obținut mai multe documente din care reiese că, în 2011, ați fost protector al trustului.

– Andrian Candu: Am comentat de atâtea ori, inclusiv pentru Dvs., tot ce este legat de OTIV.

– Reporter: Am vorbit de holdingul OTIV dar nu și de acest trust din Noua Zeelandă. Documentele arată că Dvs. ați fost protector al trustului și ați semnat mai multe distribuiri de bani (transferuri) către doamna Childescu. Cunoașteți care era sursa banilor?

– Andrian Candu: Dvs. știți cum funcționează un trust?

– Reporter: Am încercat să aflu, am citit mult dar probabil că Dvs. știți mai bine.

– Andrian Candu: Bravo! Și cine ia deciziile la un trust, dacă ați citit atât de mult?

– Reporter: Am citit și sunt convins că, Dvs. știți mai multe, din moment ce ați fost protectorul trustului, persoana de încredere a dl. Plahotniuc, care era fondatorul trustului.

– Andrian Candu: Dar eu v-am întrebat altceva… Cine i-a deciziile într-un trust? […] Mai documentați-vă și după asta sunați-mă.

– Reporter: Nu doriți să comentați ?

– Andrian Candu: Nu am ce comenta că eu vorbesc cu cineva care nu știe ce înseamnă un trust. Ce să comentez? Nici nu știți ce înseamnă protector, dacă spuneți că eu am fost din interiorul trustului. Documentați-vă și după asta sunați-mă. […] La revedere!

Luis Arias, un avocat elvețian, este al doilea co-protector al oligarhului.

I-am expediat mai multe întrebări însă până la publicarea acestui text nu am primit niciun răspuns. RISE Moldova l-a contactat telefonic, însă o colegă de a lui Arias ne-a răspuns că avocatul nu este disponibil la moment și că îi va transmite întrebările noastre.

Protectorii sunt persoanele de încredere ale fondatorului. Ei supraveghează mișcările interne ale trustului și aprobă distribuțiile de bani, inclusiv dețin puterea de schimbare a administratorului de trust.

Depozitarul final – Andrei Plahotniuc, fratele lui Vladimir Plahotniuc.

Are mai multe roluri, însă unul important se referă la faptul că, dacă trustul își întrerupe activitatea, administratorul trustului poate să transmită banii rămași către depozitarul final.

Crearea trustului OTIV l-a costat pe Plahotniuc 15 mii de euro, iar plata anuală de administrare a fost de la bun început de 60 de mii de euro.

În ziua în care a apărut trustul, Vladimir Plahotniuc a semnat un memorandum confidențial cu AsiaTrust New Zealand Limited prin care au convenit că societatea OTIV este înființată în beneficiul fostei soții și a celor doi copii.

Prin același document au mai stabilit că, în timpul vieții, Vladimir Plahotniuc va primi consultanță și consiliere de la administratorul trustului despre distribuția banilor și alte operațiuni importante, iar după decesul acestuia – activele trustului să fie administrate exclusiv în beneficiul membrilor de familie pentru întreținerea și educația lor. Mai mult, documentul secret prevede și faptul că administratorul trustului OTIV (AsiaTrust New Zealand Limited) se va consulta cu protectorii și beneficiarii trustului înainte de a face orice plată cu banii organizației.

LANȚUL DE COMPANII
29 noiembrie 2011. La șapte zile de la crearea Trustului OTIV, în Noua Zeelandă apare o nouă firmă offshore – Mavogan Overseas Holdings Limited. Aceasta este prima companie deținută în totalitate de Trustul OTIV.

Din facturile emise de către AsiaTrust New Zealand Limited reiese că oamenii lui Plahotniuc au plătit pentru înființarea Mavogan Overseas Holdings Limited suma de 7350 de euro.

2 decembrie 2011. Interesele lui Plahotniuc din Noua Zeelandă sunt extinse în Cipru. Astfel, Mavogan Overseas Holdings Limited (Noua Zeelandă) devine proprietară a firmei fiice: Mavogan Holding Limited din Cipru, ambele cu denumiri asemănătoare.

3 Februarie 2012. După ce s-a ascuns în spatele unor firme paravan și oameni de paie din Noua Zeelandă și Cipru, interesele lui Plahotniuc sunt vizibile și în Olanda. Mai exact, Mavogan Holding Limited din Cipru preia OTIV Prime Holding BV cu sediul în Amsterdam.

l-160421-trustee-declaration-letter_redacted_page_1

La rândul său, holdingul OTIV din Olanda a fost constituit din patru firme și toate încep cu acronimul OTIV, adică inițialele membrilor de familie (O – Oxana, T – Timofei, I – Inochentie, V – Vladimir): OTIV Prime Media BV, OTIV Prime Real Estate BV, OTIV Prime Hospitality BV, OTIV Prime Services BV. Toate aceste societăți cu sediul juridic în Amsterdam au devenit stăpâne la zeci de firme din Moldova.

Astfel, din Olanda prin intermediul unor persoane interpuse, Plahotniuc a devenit magnat media în Moldova, proprietar de hoteluri și a unei companii aeriene, dar și beneficiarul unor clădiri de business.

DIN NOUA ZEELANDĂ ÎN CIPRU
În iunie 2017, Plahotniuc își aduce Trustul OTIV mai aproape de casă. Astfel, cea mai importantă organizație a lui este transferată din Noua Zeelandă în Cipru, fiind lăsată pe mâinile avocaților ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.

În documentul prin care s-a decis emigrarea OTIV-ului apare confirmarea că trustul deține 100% din Mavogan Overseas Holdings Limited, adică el este beneficiarul real.

Mutarea de pe o insulă pe alta a presupus și un transfer de documente originale și extrase din arhiva Trustului OTIV. Astfel, curierii internaționali au adus din sud-vestul Oceanului Pacific în Cipru peste 40 de acte, printre care se regăsesc un set de documente cu firmele din Olanda – ale holdingului OTIV Prime, și un set cu extrase ale firmelor din Moldova: Prime Broker SRL, Victoria Leasing SRL, Victoria Asigurari SRL, Argus-S SRL, Argus-Teh SRL, Nobil Air SRL, TOP Galeria SRL.

Un jurnalist din Noua Zeelandă suspectează că Plahotniuc și-a schimbat locația trustului după scandalul #PanamaPapers atunci când în Noua Zeelandă au intrat în vigoare mi multe reguli privind transparența.

LOCOMOTIVA OTIV ȘI VAGOANELE CU MILIOANE
RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale Trustului OTIV pentru 2012-2015 și a urmărit cele mai mari tranzacții financiare.

Astfel, potrivit raportului anual „OTIV Trust” pentru 2012 (anul fiscal se încheie la 31 decembrie 2013 – n.r.), redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, trustul avea în primii ani de viață investiții de 127,7 milioane de dolari.

În următorul raport anual din 31 martie 2014, OTIV Trust înregistra pentru 2013 un venit de 35,5 milioane de dolari. O sumă asemănătoare, în perioada 2013-2014, a fost transferată Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc.

Conform unui raport ulterior, din 31 martie 2015, trustul raporta pentru 2014 un venit mai mic – 3,9 milioane de dolari.

Totodată, am consultat și rapoartele Mavogan Overseas Investments Limited și am observat că în 2016, compania a avut un venit net de 2,8 milioane de dolari.

Banii din buncăr
Din documentele #PandoraPapers rezultă că, Mavogan Overseas Investments Limited avea deschise conturi la cel puțin două bănci: ABLV Bank AS din Letonia (implicată în Dispariția Miliardului) și Union Bancaire Privee din Elveția. În formularul de deschidere a contului la banca elvețiană, Vladimir Plahotniuc declara că este fondatorul trustului OTIV și are adresa de domiciliu în Chișinău, iar la rubrica „beneficiari” figurează fosta soție, Oxana Childescu, cu adresa de reședință la vila secretă din Elveția.

oxana-childescu-s%cc%a6i-vlad-plahotniuc

Oxana Childescu și Vladimir Plahotniuc. Foto: Facebook/Plahotniuc

Milioane de euro și de dolari treceau printr-un lanț de firme și ajungeau pe conturile Trustului OTIV, iar de aici se pierdeau pe conturile familiei Plahotniuc.

Cele mai importante tranzacții le prezentăm mai jos, în ordine cronologică, sumele fiind extrase din documentele consultate de noi:

3 Martie 2013. Mavogan Overseas Investments Limited obține 2,1 milioane de dolari sub formă de împrumut de la Tukumaan Limited, o companie din paradisul fiscal Insulele Marshall, folosită în „Furtul Miliardului” și în „Laundromatul rusesc”. La scurt timp, Tukumaan mai plasează 1,3 milioane de dolari pe conturile Mavogan.

23 Mai 2013. Mavogan Overseas Investments Limited îi oferă firmei fiice din Cipru un credit de 3,5 milioane de dolari, aproape toți banii luați de la Tukumaan Limited.

10 decembrie 2013. Pe contul bancar al Mavogan Overseas Investments Limited de la ABLV Bank AS intră 4,6 milioane de dolari de la OTIV Prime Holdings BV.

20 Decembrie 2013. Mavogan Overseas Investments Limited transferă cele 4,6 milioane de dolari către Oxana Childescu.

14 februarie 2014. Mavogan Holdings Limited din Cipru virează pe conturile elvețiene ale firmei mamă – Mavogan Overseas Investments Limited suma de 7,7 milioane de euro și 18,9 milioane de dolari, drept dividende. Până la finalul lunii mai vin din urmă peste un milion de dolari.

14 martie 2014. Peste o lună, Mavogan Overseas Investments Limited decide să transfere banii încasați de la firma-fiică: 7,7 milioane euro și 20,2 milioane de dolari către Oxana Childescu.

22 octombrie 2014. Într-un document redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, administratorul Trustului OTIV, este indicat că OTIV Prime Real Estate BV (deținută de OTIV Trust) a vândut pe 12 august 2014 două companii din Moldova pentru care a încasat 31,2 milioane de euro. Acestea se numesc: Gerex-Cons SRL și Finpar Invest SRL, ambele implicate în dosarul cu privatizarea unor bunuri publice, din jurul scandalului cunoscut „insulele la Izvor”, dar și în alte scandaluri imobiliare.

12 Noiembrie 2014. Mavogan-fiică varsă pe contul Mavogan-mamă suma de trei milioane de euro, dividende. Peste câteva zile, banii sunt transferați Oxanei Childescu pe contul ei din Letonia.

27 decembrie 2014. OTIV Prime Real Estate BV înregistrează o nouă tranzacție. Aceasta vinde 5.606.605 acțiuni deținute la Casa De Comerț Gemeni SA, la prețul de 17 lei per unitate (Suma totală fiind de aproximativ 95,3 milioane de lei – n.r.).

În următorii ani, între Mavogan și membrii familiei lui Plahotniuc au avut loc și alte transferuri. Însă, în luna mai 2021, Mavogan Overseas Investments Limited, cea mai importantă firmă a trustului OTIV, a fost exclusă din Registrul companiilor din Noua Zeelandă.

RISE Moldova i-a expediat lui Vladimir Plahotniuc o listă cu mai multe întrebări, prin intermediul avocatului său Lucian Rogac.

plahotniuc-f

Foto: Facebook/PDM

Ulterior, contactat telefonic, Rogac ne-a spus că a transmis întrebările lui Plahotniuc și că deocamdată nu are niciun răspuns: „Eu le-am transmis conform destinației solicitate, dar nu am primit un răspuns”.

OLIGARH, ÎN CĂUTARE
Oligarhul Vladimir Plahotniuc fuge de autoritățile din Republica Moldova de mai bine de doi ani, fiind acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.

La mijlocul lui 2019, el a ieșit din Moldova și s-a ascuns temporar în Statele Unite ale Americii. Acolo, s-a ales cu sancțiuni. Atât el cât și familia sa au primit interdicție de a intra în SUA.

Plahotniuc a ales o nouă destinație – Turcia. Autoritățile moldovene au cerut extrădarea lui, însă, între timp el a părăsit și țara care desparte Europa de Asia.

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Dumitru STOIANOV

Caricatură: Art of Alex Buretz


Articol publicat în cadrul proiectului „Investigative journalists and legal professionals against kleptocracy and human rights abuses”, susținut de un grant de la Fundația pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations) în cooperare cu Programul Eurasia al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Fundației pentru o Societate Deschisă.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol