Una dintre cele mai mari bănci din Letonia, ABLV va plăti o amendă de peste trei milioane de euro, pentru că a permis unor firme offshore să folosească ilegal conturile de la bancă pentru a acorda credite unor companii și persoane fizice din Moldova. Banii au fost folosiți pentru preluarea băncilor moldovenești Unibank și Banca Socială, care au contribuit la dispariţia „miliardului” din cele sectorul bancar.
În cadrul unei ample campanii de purificare a sistemului bancar din Letonia, Comisia Financiară și a Pieţelor de Capital (FKTK) de la Riga a sancţionat cu o amendă de 3,17 milioane de euro, banca ABLV (cunoscută anterior ca Aizkraukles Bank), una dintre cele mai mari instituţii financiare din această țară.
Amenda este cea mai mare din istoria activităţii FKTK. De asemenea, unul dintre managerii băncii ABLV s-a ales cu avertizare din partea FKTK. Detalii, AICI
În decizia sa, Comisia Financiară din Letonia face referință la informațiile despre tranzacții suspecte realizate prin intermediul ABLV Bank, apărute în raportul Kroll privind frauda de la cele trei bănci din Republica Moldova (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială).
Totodată FKTK menționează că Banca a admis mai multe încălcări la prezentarea de informaţii privind tranzacţiile efectuate de clienți, nu a efectuat procedurile de cercetare inițială a clienţilor, în conformitate cu legislaţia de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului etc.
ABLV și preluarea Unibank
Potrivit raportului Kroll, banca ABLV a fost folosită de mai mulți oameni politici şi de afaceri din Moldova pentru a împrumuta bani de la companii offshore şi, ulterior, procurând acţiuni la Unibank. Compania Kroll admite că aceste persoane ar fi acționat prin înţelegere.
Printre acești acţionari ai Unibank se regăsește: Petru Lucinschi, fostul președinte al Republicii Moldova, Viorel Melnic, fostul ex șef al Departamentului Vamal, tot el ex-membru al Comitetului Politic Executiv al Partidului Socialiștilor, Marina Tauber, președinta Federației de Tenis din Moldova, Vladimir Novosadiuc, fost membru al Consiliului de administraţie al Băncii Sociale şi şef al Biroului „Rossia Today” în Republica Moldova, dar şi notarul Olga Bondarciuc, care activează în sediul Global Business Center, oficiul central al lui Vlad Plahotniuc.
Kroll-Project-Tenor-Anexa-1 (Text)
Raportul Kroll, relevă că fostul preşedinte al Republicii Moldova a achiziţionat în august 2012 un pachet de 4,8% de acţiuni la Unibank cu bani obţinuţi din mai multe împrumuturi. În acelaşi timp, fostul șef de stat a afirmat public că în rezultatul acestor tranzacţii a rămas doar cu datorii de milioane.
ABLV și preluarea Băncii Sociale
Dacă în 2012 prin ABLV Bank au trecut banii pentru cumpărarea acţiunilor de la Unibank, în 2013 deja pentru achiziţia de acţiuni de la Banca Socială.
Acelaşi raport Kroll relevă că în anul 2013, şapte companii moldoveneşti au procurat circa 25% de acţiuni la Banca Soci¬ală, contractând împrumuturi de 14,4 milioane dolari de la firme offshore. Toate tranzacţiile au fost realizate prin conturi de la ABLV Bank din Riga.
Kroll-Project-Tenor-Anexa-2 (Text)
Principalii acţionari ai ABLV Bank sunt Oļegs Fiļs (43,13%), cel mai bogat om de afaceri din Letonia, Ernests Bernis şi Nika Berne (care deţin împreună direct şi indirect 43,12%). Detalii, AICI
Comisia pentru Piaţa Financiară şi de Capital din Letonia a iniţiat la finele anului trecut investigaţii privind rolul a trei bănci letone în frauda bancară din Moldova. La începutul acestui an Kristaps Zakulis și-a dat demisia din funcţia de şef a FKTK. Asta după ce s-a confirmat că trei instituții bancare letone au fost implicate în jaful de miliarde din Republica Moldova: Privatbank, ABLV şi Latvijas Pasta Banka.
Tot pentru implicarea în frauda bancară din Moldova, FKTK a sancţionat cu o amendă de două milioane de euro şi Privatbank din Riga, care este o subsidiară a celei mai mari bănci din Ucraina, Privatbank.
Ion PREAȘCA