16/11/2017

Mii de tone de nisip și prundiș au fost extrase din cariere care, oficial, nu există. Beneficiarii sunt oameni de afaceri care au prejudiciat statul cu milioane de lei. Autoritățile se judecă în instanță sau strâng din umeri în fața ilegalităților.

Două cariere de nisip-prundiș, care se întind pe o suprafață de aproximativ cinci hectare în satul Ustia din raionul Dubăsari, oficial, nu există. În ultimii trei ani, societatea pe acțiuni Crioconstrucția din orașul Criuleni a extras de pe acest teritoriu cantități impunătoare de nisip și prundiș. Asta, în timp ce, în acte, terenurile au destinație agricolă, și nicidecum pentru exploatări miniere.

AURICA URÎTU, primarul satului Ustia: “Trebuiau să obțină schimbarea destinației terenurilor agricole și apoi să înceapă activitatea. Însă, într-o zi, ne-am pomenit că ei își desfășoară activitatea fără a avea documentele confirmative la mână”.

Inspectoratul Ecologic a efectuat un control și a constatat că agentul economic a prejudiciat statul cu peste patru milioane de lei. Iar cantitatea de nisip și prundiș extrasă este de circa 20 de mii de metri cubi.

NELIAN CĂPĂȚINĂ, șef de direcție la Inspectoratul Ecologic de Stat: “Subsolul aparține statului, exclusiv. Prin urmare, dânsul a făcut extragerea aceasta în mod ilegal și este obligat să achite prejudiciu de la asemenea activitate ilegală”.



Dacă o tonă de nisip a fost vândută la preț de piață, să zicem, de 75 de lei, atunci pentru cantitatea extrasă agentul economic a încasat peste două milioane de lei. Suma ar putea fi și mai mare dacă o parte din zăcământul extras conținea pietriș, care are un preț dublu față de nisip. La aceasta se mai adaugă și neachitarea unor taxe.

RISE LEAKS

Societatea pe acțiuni Crioconstrucția îl are ca administrator pe Vladislav Madan. Acesta, alături de tătăl lui, Nicolae Madan, și sora, Rodica, sunt proprietarii uneia dintre cele mai mari companii de construcții din Chișinău – Basconslux. Firma de aproape zece ani se află în topul celor mai mari contribuabili din țară, potrivit Serviciului Fiscal de Stat. În municipiul Chișinău, Basconslux a ridicat mai mult de 60 de blocuri de locuințe, iar în prezent alte peste 30 sunt în construcție. Cinci dintre blocurile ridicate de Basconlux au fost destinate, parțial, judecătorilor și angajaților din sistemul judiciar, în urma unui contract încheiat cu Consiliul Superior al Magistraturii în 2013. Vladislav Madan mai deține o firmă care, la fel, se ocupă cu extragerea zăcămintelor minerale și își desfășoară activitatea în vecinătate.

vladislav-madan-facebook

Vladislav Madan. FOTO: via facebook.com

VLADISLAV MADAN, administratorul Crioconstrucția SA: “Nu văd sensul, nu văd pentru ce aș da eu interviu. Eu v-am dat toate actele care demonstrează că eu lucrez legal”.

ANATOLIE GÎJDIANU, avocatul Crioconstrucția SA: “Noi schimbăm destinația, da? Ulterior punem în circuitul agricol, ulterior facem recultivare, da? Cine întoarce banii?”

Agentul economic pune la îndoială corectitudinea procedurii de efectuarea a controlului de către Inspectoratul Ecologic. A contestat rezultatele și a câștigat în primă instanță. Însă decizia este cu drept de apel.

Nu este pentru prima dată când Crioconstrucția are probleme cu legea. Acum doi ani, fostul administrator al companiei a fost găsit vinovat pentru extrageri ilegale de nisip tot pe teritoriul satului Ustia. În perioada anilor 2003 – 2011 firma a extras 10 mii de metri cubi de nisip, prejudiciind statul cu peste un milion de lei. Pentru acest lucru, însă, Curtea de Apel a decis amendarea fostului administrator al companiei cu doar 10 mii de lei. Plus la asta, în ultimii zece ani, Crioconstrucția SA a rămas fără licență de trei ori, și de fiecare dată pentru nerespectarea legii. Inclusiv, compania nu are dreptul nici în prezent să extragă zăcăminte minerale, din cauza acelorași motive.

cariera-ustia-2

La șase kilometri distanță, în satul Cruglic din raionul Criuleni, în luna august funcționa o altă carieră. Potrivit bazei de date a Întreprinderii de Stat Cadastru, și aceste terenuri au destinație agricolă. Proprietarul lor este compania Goiana Petr.Co.

Firma aparține omului de afaceri Valeriu Raciula, care deține o rețea de benzinării cu aceeași denumire. În ultimii ani, Raciula a extras nisip din mai multe cariere, iar în unele cazuri, la fel, nu a schimbat destinația terenurilor. L-am căutat pe Valeriu Raciula la sediul juridic al firmei. Deoarece nu l-am găsit acolo, am fost la el la domiciliu. Casa în care locuiește este estimată, oficial, la peste un milion de lei. Omul de afaceri nu era acasă, însă a venit la scurt timp și era supărat pe faptul că încercăm să aflăm informații despre afacerile lui.

valeriu-raciula

Valeriu Raciula

VALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Auzi domnule, ți-ai luat camera de aici, ți-ai luat camera de aici. Cărați-vă de la poartă. Sunt organe care controlează este legală sau nu este legală. Dar nu voi”.

Atât Goiana Petr.Co SRL cât și cea de-a doua firmă a lui Raciula, Explorator Grup SRL, dețin licență de activitate pentru extragerea substanțelor minerale. Omul de afaceri însuși recunoaște că nu a respectat procedura până la capăt, dar dă vina pe autoritățile locale.

VALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Nu așa, dar așa probleme cu primăriile astea. Nu vor să schimbe destinația. Le duci tot pachetul de documente, toate celea, am transferat 700 de mii la primărie – zero. Ce trebuie să fac eu?”

Inspectoratul Ecologic de Stat nu a fost sesizat pe marginea acestui caz, respectiv, până în prezent, nu a efectuat controale la fața locului. Și nici sesizării noastre nu-i poate da curs, pentru că se află în proces de reorganizare.



NELIAN CĂPĂȚINĂ, șef de direcție la Inspectoratul Ecologic de Stat: “Dacă extrage acum și terenul este agricol, nu este modificat, prin urmare este încălcare. Agentul economic nu poate schimba destinația terenului agricol fără să se expună Inspectoratul Ecologic de Stat. Dosarele funciare pe care le fac Institutul de Proiectări, trec pe la Inspectorat. Așa că dacă o să se ateste că este teren agricol și acolo au loc extrageri, urmează aceeași procedură ca în cazul Crioconstrucția”.

Cert este că autoritățile locale au calificat ilegală activitatea agentului economic și au sesizat instituțiile de drept. Centrul Național Anticorupție deja le-a răspuns că nu are temei să intervină.

VICTOR GRIȚCO, inginer-cadastral Primăria Cruglic: “Au depus cerere ca să legalizeze extragerea – în luna iunie, dacă nu greșesc. Consiliul a refuzat. Motivul este că deja nisipul e extras și au trebuit să facă documentele la moment, nu după ce s-a făcut lucrul”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în perioada anilor 2012 – 2017 în toată țara au fost înregistrate aproape 140 de cazuri de extrageri ilicite de nisip-prundiș.

Liuba ȘEVCIUC, Olga CEAGLEI


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol