25/07/2016

Mitropolia Moldovei importă anual din Rusia tone de lumânări din parafină la un preț de nici 20 de bani bucata. Ulterior, acestea sunt vândute bisericilor, direct sau prin intermediul eparhiilor. Însă, în drumul său de la producător la enoriaș, prețul unei lumânări ajunge să coste de cel puțin cinci ori mai mult. Afacerea „divină” este una exclusivistă, fiind permisă de lege doar cultelor religioase.

Grafic-Luminari-II

În fiecare duminică, când merge la slujbă, Nadejda Grosu, o bătrână din s. Mereșeuca, r. Ocnița, îmbracă haine mai bune, pentru că „la biserică trebuie să te duci curat”. De curând, i-a murit soțul, așa că preferă basmaua neagră, pe care o aranjeză cu mânile-i pline de bătături. Din pensia de 1.000 de lei, păstrează bani ca să-i ajungă pentru vreo 5-6 lumânări pe care le cumpără săptămânal. „Pentru sănătate, la Sf. Nicolae, la Maica Domnului, la sfeșnicul din mijlocul bisericii și-apoi una o dau preotului, când merge cu tămâietul, ca s-o pună în altar, și, cât timp citește preotul rugăciunile, în mână trebuie să ai o lumânăre aprinsă… Eu iau lumânări de 2 lei și de 3 lei. De 6 lei cumpăr când pun la pâine, pentru pomană”, spune bătrâna.

Import de 2,3 milioane de lei
În perioada 2014-2016, Mitropolia Moldovei și Catedrala Mitropolitană din Chișinău au fost singurele instituții de cult care au importat lumânări bisericești din Federația Rusă. Pentru un total de 160 de tone, echivalentul a opt tiruri, cele două instituții au plătit peste 2 milioane de lei. La bucată, suma se traduce prin aproximativ 17 bani pe lumânare, în medie, achitați producătorului rus.

Importul-De-Luminari-Din-FR-2005-2016 (Text)

Potrivit datelor obținute de reporterii RISE din registrul vamal rus, în ultimii 10 ani, Mitropolia Moldovei s-a axat mai mult pe importul de parafină, fiind proprietara fabricii de lumânări de la Mănăstirea Condrița. Însă, în decembrie 2014, instituția de cult apare și ca importator de lumânări bisericești. De altfel, importul realizat de mitropolie în 2014 este primul de acest fel făcut în ultimul deceniu. Lotul, de 60 de tone, a fost cumpărat cu 860.000 de lei, adică la un preț de 14 bani pe lumânare. Vânzătorul, OOO Sofrino, este o întreprindere a Bisericii Ortodoxe Ruse specializată în producția obiectelor de cult și care are un capital social de aproape 12 milioane de lei. Detalii, AICI

Mitropolitul-Vladimir

Mitropolitul Vladimir, 27 august 2011, PMAN // Foto: Nicolae Cușchevici

Vadim CHEIBAȘ, secretarul Mitropoliei Moldovei (despre importul din Federația Rusă): Raportul calitate-preț este cel mai convenabil acuma, mai ales în legătură cu devalorizarea rublei. Acum ea un pic și-a mai revenit, dar era o perioadă în care rubla ajunsese la vreo 27 de bani, și atunci era foarte convenabil, din punct de vedere economic, de a importa lumânări din Federația Rusă. Ajungeam la un preț mai mic comparativ cu ce se putea de produs aici, pe loc, și era mult mai competitiv de a importa.

La scurt timp de la importul din decembrie 2014, pe site-ul mitropoliei a fost publicat un anunț prin care slujitorii și enoriașii au fost invitați să cumpere lumânări „la un preț special de numai 79 lei/pachet” (Detalii, AICI). Asta în condițiile în care mitropolia a plătit producătorului 29 de lei/pachet.

Vadim CHEIBAȘ (despre prețul stabilit de mitropolie la vânzarea lumânărilor): Deja aici e o procedură comercială și cred că nu ar fi cazul să spun acum la ce preț noi cumpărăm și la ce preț vindem. Oricum, presupune un adaos care și constituie venitul propriu-zis al mitropoliei. Nu are rost de a importa fără a presupune un adaos la vânzare.

În 2015, pe firul importului de lumânări s-a implicat și Catedrala Mitropolitană, care a adus în țară 40 de tone și pentru care a plătit 590.000 de lei. În același an, mitropolia a apelat și ea la întreprinderea rusă Sofrino și a mai cumpărat 20 de tone. Doar că, spre deosebire de catedrală, a plătit un preț dublu: 640.000 de lei pentru 20 de tone, fiind cel mai scump lot de lumânări achiziționat de mitropolie. În fruntea ambelor instituţii religioase, și a mitropoliei, și a catedralei, stă aceeași persoană – ÎPS Vladimir. Detalii, AICI și AICI

Biserica cu activităţi comerciale nu se ocupă. Structurile ce comercializează pentru enoriaşi atributică bisericească sunt mai mult pomeni ale enoriaşilor Bisericii, decât activităţi de realizare a unor profituri.

Extras din manuscrisul tezei de doctor în economie a ÎPS Vladimir: „Managementul activităţilor economice din sistemul eparhial al Bisericii Creştin-Ortodoxe (exemplul Republicii Moldova)”, 2010

PREȚURILE MINIME LA LUMÂNĂRI ÎN CHIȘINĂU

LUPTA PENTRU MONOPOL

Mitropolitul, nemulțumit de concurență
MARTIE, 1992. La jumătate de an de la momentul la care Republica Moldova și-a declarat independența, proaspătul legislativ adoptă Legea despre culte. Aceasta le oferă organizațiilor religioase „dreptul exclusiv […] să producă obiecte de cult pentru nevoile proprii”, printre care și lumânări.

Lege-Despre-Culte-24-Martie-1992 (Text)

FEBRUARIE 1998. Parlamentul modifică legea, astfel încât dreptul exclusiv se extinde de la producția de obiecte de cult la comerțul cu atribute bisericeşti. Totodată, Codul privind contravenţiile administrative este completat cu un aliniat nou, care prevede amenzi de până la 35 de salarii minime (630 lei – n.r.) pentru persoanele care vor intra pe „teritoriul de afaceri” al bisericii. Detalii, AICI

OCTOMBRIE 2002. La patru ani de la modificarea legislativă care i-a deschis bisericii uşa exclusivistă, ÎPS Vladimir îi scrie lui Nicolae Vâlcu, director al Departamentului Vamal. Nemulțumit de concurența neloială de pe piața comerţului cu obiecte de cult, clericul îi reamintește oficialului guvernamental că „Mitropoliei Moldovei i s-a acordat dreptul de monopol asupra producerii și realizării rechizitelor, literaturii și lumânărilor bisericești”, făcând referire la modificarea din februarie 1998.

Unele firme și persoane fizice importă și comercializează ilicit mărfuri bisericești. Sursele obținute din vânzarea rechizitelor amintite, nu sunt folosite după destinație, adică la împodobirea bisericilor și a mănăstirilor, […] ci la îmbogățirea personală”, menționează mitropolitul în adresa sa.

Totodată, ÎPS Vladimir solicită intervenția șefului de la Vamă: „Reieșind din cele expuse, Vă rugăm respectuos […] să dați indicații la punctele vamale pentru a stopa importul rechizitelor, literaturii și lumânărilor bisericești sub orice formă, chiar și la cazurile când acestea sunt însoțite de către preoți. De asemenea, rugăm să fim informați referitor la orice caz de import a mărfurilor sus-numite”.

Scrisoare-IPS-Vladimir-Catre-Serviciul-Vamal (Text)

Războiul lumânărilor
La jumătatea anilor 2000, în timp ce Mitropolia Moldovei se concentra pe importul de parafină, Episcopia de Edineţ şi Briceni și-a încercat norocul cu lumânările. Condusă pe atunci de PS Dorimedont – considerat o persoană incomodă pentru ÎPS Vladimir din cauza mai multor dezacorduri dintre cei doi – episcopia a fost singura instituție de cult care, pe parcursul anilor 2005-2006, a importat lumânări bisericești din Federaţia Rusă.

Potrivit datelor obținute de RISE, în doi ani, episcopia a adus în Republica Moldova 7,8 milioane de lumânări, pe care le-a cumpărat de la un întreprinzător individual. Cu o greutate totală de aproape 80 de tone, acestea reprezentau echivalentul a patru tiruri burdușite. Oficial, întregul lot a costat doar 125.000 de lei, adică 1,6 bani pe lumânare. Detalii, AICI

O cantitate de 20 de tone din acest lot a fost importată la finele anului 2005 și stocată într-un depozit situat pe str. Voluntarilor din Chişinău, pe care Episcopia de Edineț și Briceni îl închiriase. Pe 15 martie 2006, poliția a descins la depozitul respectiv și a făcut „o cumpărătură de control […] a 1.000 de lumânări (5 pachete – n.r.) contra a 350 de lei RM, fără a i se elibera careva bon sau alt document de proveniență legală”, după cum precizau oamenii legii. A urmat întocmirea unui proces-verbal și sigilarea depozitului.

PS-Dorimedont---Slujba-cu-politisti

PS Dorimedont // Foto: www.eparhia-edinet.md

A doua zi, Alexandru Mihai, comisarul de Chișinău, îl informează pe Mitropolitul Vladimir despre caz, îl întreabă „dacă lumânările păstrate în depozitul de pe strada Voluntarilor, nr. 4 sunt considerate obiecte de cult” și îi cere să asigure prezența PS Dorimedont la Comisariatul General de Poliție a mun. Chișinău. Detalii, AICI

Comisarul și Mitropolitul
În aceeași zi, Mitropolitul Vladimir îi confirmă în scris comisarului statutul de obiect de cult al lumânărilor sigilate în depozit și îi dă asigurări că Dorimedont se va prezenta la secția de poliție. La finalul scrisorii, ÎPS Vladimir își exprimă recunoștința față de comisar pentru „promptitudinea de care […] ați dat dovadă, în cooperare cu biserica, la contracararea şi stoparea unor activități economice şi de alt ordin care aduceau prejudicii considerabile Bisericii”. Detalii, AICI

Astfel, pe 17 martie, la două zile de la descinderea poliției în depozitul cu lumânări, comisarul Alexandru Mihai hotărăște să-l amendeze pe episcopul de Edineț și Briceni cu 50 de unități convenționale (1.000 de lei – n.r.) „pentru desfășurarea comerţului cu mărfuri şi obiecte a căror comercializare este interzisă sau limitată”, iar întreg lotul de lumânări este confiscat. Detalii, AICI

În actele întocmite de oamenii legii, cele 20 de tone confiscate au fost evaluate la 700.000 de lei, folosindu-se drept reper prețul de 70 de lei pe pachet, achitat de polițiștii sub acoperire (Detalii, AICI). Suma era, însă, de cinci ori mai mare decât prețul oficial al întreg lotului de 80 de tone pe care episcopia l-a importat în 2005-2006.

Recursul procurorului
Nefiind de acord cu măsurile poliției, PS Dorimedont merge în instanță. Astfel, pe 12 aprilie 2006, Judecătoria sectorului Ciocana ajunge la concluzia că „decizia comisarului în privința lui Nicolae Cecan (numele laic al PS Dorimedont – n.r.) este nelegitimă” și o anulează, iar hotărârea instanței devine irevocabilă. Detalii, AICI

Conform prevederilor Codului cu privire la contravenţiile administrative, hotărârea primei instanțe presupunea ca, pe lângă amendă, poliția să-i returneze PS Dorimedont și lotul de lumânări confiscat.

Ulterior, însă, în „războiul lumânărilor” intervine Nicolae Oprea, adjunctul Procurorului General. Acesta depune la Curtea de Apel Chișinău (CA Chișinău) un recurs extraordinar prin care solicită casarea hotărârii primei instanțe.

Recurs-Extraordinar-Procuror-Nicolae-Oprea (Text)

Judecătorii de la apel admit recursul și anulează hotărârea Judecătoriei sect. Ciocana, pe motiv că aceasta a fost emisă cu „încălcări esențiale ale normelor dreptului procedural”. Astfel noua hotărâre irevocabilă menține măsurile aplicate de poliție în privința PS Dorimedont.

Magistrații de la CA Chișinău și-au motivat decizia prin faptul că Episcopia de Edineț și Briceni, ca parte componentă a Mitropoliei Moldovei, nu dispune de dreptul de a comercializa de sine stătător obiecte de cult, de acest drept bucurându-se exclusiv mitropolia, în calitate de centru al cultului religios. Detalii, AICI

Cu lumânările la CEDO
Ca urmare a deciziei CA Chișinău, Episcopia de Edineț și Briceni se adresează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Dar, în iarna lui 2006, PS Dorimedont este implicat într-un accident rutier și moare o lună mai târziu. Odată cu decesul acestuia, se stopează și importul de lumânări al episcopiei. Potrivit datelor din registrul vamal rus, din 2007 și până în prezent, aceasta n-a mai adus din Federația Rusă nici măcar o singură lumânare.

Epopeea lotului de 20 tone confiscat continuă, însă, și după moartea episcopului. Ca urmare a plângerii adresate CtEDO, în războiul judiciar din Republica Moldova al PS Dorimedont intervine din nou Procuratura Generală. De această dată, procurorii cer anularea hotărârii CA Chișinău din 2006, adoptată în urma recursului extraordinar al lui Nicolae Oprea. Magistrații CA Chișinău dau din nou curs solicitării procuraturii și menţin hotărârea Judecătoriei sect. Ciocana, care îi dăduse dreptate de la început PS Dorimedont.

Între timp, plângerea depusă la CtEDO își aștepta rândul pentru a fi luată în discuție. Dar în 2010, Episcopia de Edineț și Briceni și Guvernul bat palma și încheie un acord amiabil de soluţionare a cauzei. În baza acestuia, CtEDO scoate de pe rol solicitarea episcopiei, iar executivul se angajează să-i plătească instituției de cult, din buget, drept compensație pentru daunele și cheltuielile suportate, suma de 81.000 de euro (aproximativ 1.280.000 de lei – n.r.). Detalii, AICI

Direcția de Poliție a mun. Chișinău (despre soarta lumânărilor confiscate): Direcția de Poliție a mun. Chișinău nu poate să furnizeze datele solicitate, din lipsa materialelor și informației referitoare la caz. […] Conform prevederilor Ordinului MAI cu privire la aprobarea Indicatorului documentelor și al termenelor lor de păstrare create în cadrul organelor afacerilor interne […], termenul de păstrare al asemenea documente este de 5 ani. Detalii, AICI

Luminari-Catedrala-Metropolitana

Noaptea de Paști la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, 2016 // Foto: RISE Moldova

Azi […] pot fi întâlnite multe persoane care îşi organizează businessul, producând lumânări, icoane, diverse ambalaje cu chipul Domnului. De aceea Biserica trebuie să impună restricţiile, condiţiile producătorilor de atribute bisericeşti. […] Biserica Creştin-ortodoxă trebuie să-şi elaboreze un şir de exigenţe, legalizate ulterior de către parlamentul ţării, […].

Extras din manuscrisul tezei de doctor în economie a ÎPS Vladimir: „Managementul activităţilor economice din sistemul eparhial al Bisericii Creştin-Ortodoxe (exemplul Republicii Moldova)”, 2010

Legea trece, drepturile nu rămân
În 2007 legislația privind organizațiile religioase suferă din nou modificări. Deputații abrogă Legea despre culte din 1992 și adoptă una nouă – Legea privind cultele religioase şi părţile lor componente, redenumită, în 2011, Legea privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie. Între timp, este abrogat și Codul cu privire la contravenţiile administrative, locul lui fiind luat de noul Cod Contravențional.

În pofida acestor modificări radicale, dreptul exclusiv al bisericii pentru afacerile cu obiecte de cult a rezistat, fiind schimbat doar numărul articolului (Detalii, AICI). La fel, au rezistat și penalitățile pentru cei care încearcă să facă concurență clericilor: în prezent, aceștia riscă amenzi de 700 de lei. Detalii, AICI

Vadim CHEIBAȘ, secretarul Mitropoliei Moldovei (despre menținerea dreptului exclusiv de producere și comercializare): Sintagma a rămas, dar înțelesul a dispărut, deoarece noi avem acum mai mult de 30 de culte religioase. Conform acestei legi, orice cult religios înregistrat în stat poate să presteze servicii de vânzare a mărfurilor bisericești, să le producă și, inclusiv, să le importe. A fost o speculație, care durează, precum că Mitropolia Moldovei s-ar bucura de o exclusivitate în acest sens. […] Anterior era un amendament la legea veche privind dreptul exclusiv (referire la modificările din 1998 la Legea despre culte – n.r.), care oferea drept exclusiv Bisericii Ortodoxe (denumirea oficială a Mitropoliei Moldovei – n.r.). Dar chestia asta nu mai funcționează.

Cu toate acestea, și în 2016 Mitropolia Moldovei a fost singura instituție religioasă care a adus lumânări din Federația Rusă. Datele din registrul vamal rus arată că, în prima jumătate a acestui an, mitropolia a cumpărat, tot de la întreprinderea Sofrino, 40 de tone. De această dată, însă, instituția de cult a achitat doar 265.000 de lei, adică 7 bani pe lumânare.

Nicolae CUȘCHEVICI (RISE Moldova), Victoria Ciumac (freelancer)
A contribuit: Vladimir THORIC (RISE Moldova)


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Investigație pentru Studenți”, realizat de RISE Moldova și finanțat de un grant acordat de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, faptele și concluziile prezentate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol