6/06/2016

Vile în inima Codrilor. Aceasta este afacerea de lux pusă pe roate în Republica Moldova de un cipriot. Ocolind legea cu ajutorul unor oameni de afaceri locali, dar și al autorităților, Igor Rimmer a devenit proprietarul a 7 hectare de teren în pădurea de lângă satul Căpriana, din raionul Strășeni, considerată arie protejată. Acum, cipriotul și partenerii săi au găsit și metoda de a evita plata unor taxe și impozite la construcția vilelor. O explică pe larg administratorul companiei lui Rimmer, într-o discuție cu un reporter RISE incognito.

Căpriana – rezervație peisajistică din Codrii Centrali, cu plante rare și copaci a căror vârstă depășește 100 de ani. Satul care și-a împrumutat numele pădurii se află la 4o de kilometri distanță de Chișinău.

La ieșirea din mica localitate, în direcţia satului vecin, Ciobanca, șoseaua se intersectează cu un drum pietruit care duce la complexul de vile „Casa Verde”, după cum indică panoul din intersecție. Umbrit de coroanele arborilor, prin care lumina pătrunde cu greu, drumul intră adânc în pădurea de stejari și se oprește la o barieră, în fața unui teren liber. Alături sunt parcate un BMW sport și un Mercedes-Benz elegant. Paznicul tocmai ce conduce două perechi de tineri care au venit să viziteze șantierul. Sub geana pădurii se zărește o casă din lemn și piatră. În apropiere, alta e în proces de construcție. Aici, în plin Codru, pe o suprafață de câteva hectare se va întinde ceea ce proprietarul numește „Elveția Moldovei”.

Cu avizul Guvernului
Șantierul din Pădurea Căpriana este amplasat pe locul fostelor grădini ale oamenilor din sat. Începând cu octombrie 2008, loturile agricole au fost cumpărate, unul câte unul, de Conreir SRL. Firmă a fost fondată de omul de afaceri Boris Doneț cu doar două luni înainte de debutul tranzacțiilor. Noul proprietar a comasat terenurile și a cerut autorităților schimbarea destinației acestora. Detalii, AICI și AICI

Demersul a fost inclus într-un proiect de hotărâre de guvern, iar nota informativă realizată de Direcția economie, infrastructură și mediu din cadrul Cancelariei Guvernului, atașată proiectului, sublinia unele abateri de la legislație. „Autorii proiectului nu au luat în considerare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1451 din 24.12.2007 […] care stipulează că terenurile din extravilanul localităților se acceptă spre examinare de către Guvern numai în cazurile când obiectivele sunt preconizate pentru necesitățile statului sau a comunității”, se arăta în document.

În plus, acceptul Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale pentru modificarea destinației terenurilor de la Căpriana era condiționat de „planul urbanistic general al localității”. Mai exact, construcțiile ridicate pe acel teren trebuiau să fie prevăzute în acest plan. Asta, în condițiile în care, „conform informației, până la acest moment s. Căpriana nu dispune de plan urbanistic general elaborat și aprobat în modul stabilit”.

Nota Informativa Hotarare Guvern Conversie Terenuri Conreir SRL (Text)

Cu toate acestea, proiectul a ajuns pe masa Executivului care, în ședința din 18 ianuarie 2010, a hotărât ca cele „7,13 hectare de grădini, proprietate privată a Conreir SRL, […] din extravilanul s. Căpriana, r. Strășeni” să fie trecute în categoria terenurilor „destinate ocrotirii naturii, ocrotirii sănătății, activității recreative, terenuri de valoare istorico-culturală, terenuri ale zonelor suburbane și zonelor verzi”. Detalii, AICI

Doneț, „locotenentul” lui Rimmer
La doar o lună de la decizia Guvernului, Boris Doneț a vândut firma, la pachet cu terenurile a căror destinație a fost schimbată, la prețul oficial de 5400 lei. Noul asociat unic al Conreir SRL a devenit cetățeanul cipriot Igor Rimmer. Detalii, AICI

Graba cu care s-au făcut tranzacțiile arată că Doneț a pregătit terenul pentru șantierul lui Rimmer, în condițiile în care, conform Legii privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului, terenurile agricole nu pot fi vândute cetăţenilor străini sau companiilor cu capital străin. Detalii, AICI

Boris Doneț vine cu propriile argumente pentru tranzacțiile făcute în 2010 și susține că nu mai are relații de afaceri cu Rimmer.

Boris Doneț: Au fost planuri de viitor, dar din păcate a venit criza și n-a mai mers. Ce să-i faci, viața și-a introdus corecțiile sale. Cândva, noi ne-am intersectat (cu Igor Rimmer – n.r.), pentru că erau idei comune, dar eu am renunțat. Acum e firma lui, ideea lui, lasă el să se ocupe de ele.

Documentele îl contrazic însă. Serghei Simciuc, actualul administrator al Conreir SRL, este partener de afaceri cu fiica lui Boris Doneț, Marina. În Plado SRL, companie care are ca obiect de activitate „prestări servicii și consultanță pentru afaceri și management”, cei doi împart capitalul social în cote egale (Detalii, AICI). Mai mult, denumirea firmei figurează și în adresa de e-mail a Fauri SRL – companie deținută de Doneț și care, în 2014, a câștigat la Căpriana o licitație publică pentru atribuirea unui contract de peste 3 milioane de lei. Detalii, AICI

Proiectul prevedea aprovizionarea satului cu apă potabilă și canalizare și a fost finanțat din Fondul Ecologic Național. Potrivit registrului electronic al Agenției Achiziții Publice, aceasta este singura licitație câștigată de firmă în ultimii trei ani. Detalii, AICI și AICI

Boris Doneț: A fost un tender (licitație – n.r.) public, ca de obicei. E totalmente paralel. Eu pur și simplu știu bine satul, de asta am și participat la tender. Ceva am făcut, ceva mai rămâne de făcut.

Teren-in-Padurea-Capriana-vedere-de-sus

„Complex turistic” de vile
Oficial, modificarea destinației terenului de 7 hectare de lângă Căpriana s-a făcut „în legătură cu construcția Complexului social, turistic pentru odihnă”. La modul practic, însă, acesta s-a materializat într-un complex de vile de clasă lux. Pe site-ul oficial, proprietarul propune mai multe tipuri de case, cea mai mică fiind de 120 de metri pătrați.

Serghei Simciuc, administrator Conreir SRL: Sunt case de vacanță în afara orașului, iar pe site e arătat ce ar trebui să fie la modul ideal. În realitate, acolo, deocamdată, este o singură casă, construită la cheie, iar alta se constuiește.

Casa despre care vorbește Simciuc a fost dată în exploatare la finele anului trecut. Cu o suprafață de 350 de metri pătrați, aceasta este proprietatea lui Igor Rimmer. Detalii, AICI

Construcții „la negru”
Simciuc spune că, de fapt, compania nu vinde vile, ci doar loturi de teren asigurate cu infrastructura necesară – drum, apeduct și canalizare, energie electrică, internet. Ulterior, cumpărătorul își construiește singur vila, cu respectarea unor cerințe arhitecturale impuse de vânzător.

Dar, la o întâlnire cu un potențial client, un reporter RISE incognito, administratorul Conreir SRL a menționat și posibilitatea de a contracta firma pentru efectuarea lucrărilor de construcție. Însă nu direct, ci prin intermediul unei echipe muncitori cu care clientul încheie un contract.

Serghei Simciuc: Dacă noi vom construi prin firmă, casa Dvs. va fi „din aur”. Eu serios vă spun. Iată prima vilă pe care noi am construit-o, ea e foarte scumpă. Înțelegeți, compania înseamnă contabilitate, cheltuieli de depozitare… Dacă construim noi, avem o brigadă de oameni cu maistrul nostru, cu supravegherea noastră tehnică, cu care Dvs. direct încheiați un contract, iar noi efectuăm controlul. În așa fel, noi evităm contabilizarea cheltuielilor legate de construcție.

Pe cele 7 hectare din inima Codrilor, compania Conreir SRL a scos la vânzare aproape 50 de loturi. În medie, prețul unui lot trece de 2 milioane de lei, iar cu tot cu vilă, cei „care prețuiesc valoarea naturii” ar trebui să mai scoată din buzunar alte 3 milioane de lei.

Cine este Igor Rimmer?
Născut în Uniunea Sovietică, Rimmer este acum cetățean al Ciprului. Pe mai multe site-uri de profil, acesta apare în calitate de participant la turnee de golf, inclusiv în Republica Moldova. Igor Rimmer deține funcții de conducere în сâteva firme cipriote, fiind implicat în afaceri și în Kazahstan, în special pe piața imobiliară și a materialelor de construcție.

În Republica Moldova, pe lângă firma care deține cele șapte hectare în Pădurea Căpriana, Rimmer mai are un centru de birouri, nefinalizat încă. Acesta e situat pe bd. Ștefan cel Mare din Capitală, vizavi de Centrul de Modă (Detalii, AICI). Tot aici, Boris Doneț, cel care i-a vândut cipriotului firma Conreir SRL în 2010, construiește, prin firma sa – Fauri SRL, cinci blocuri locative „de elită”. Detalii, AICI

Centru-de-Oficii-Rimmer-si-Fauri-SRL

Igor Rimmer: Accidental am venit în Moldova și m-am întâlnit cu Serghei (directorul Conreir SRL – n.r.). El mi-a propus să facem afaceri și eu am investit acolo bani. Eu nu sunt la curent cu niciun detaliu. Eu doar mă odihnesc, și în toate țările în care investesc bani, sunt directori care se ocupă de asta. Eu pot să vă răspund doar ce ține de golf, pe care îl practic de dimineață până seară.

Împrumuturi din offshore
De fapt, în ultimii ani, Igor Rimmer a stat mai mult în Bulgaria, unde s-a implicat în afaceri hoteliere și imobiliare. Aici, figurează ca asociat în circa 20 de firme, majoritatea fiind înregistate la aceeași adresă din Razlog, un oraș turistic din sud-vestul Bulgariei situat la poalele munților Pirin. Detalii, AICI

Din acest motiv, în 2013, jurnaliștii de la săptămânalul financiar „БАНКЕРЪ” (Bancherul – trad. din bulgară – n.r.) l-au inclus pe Rimmer în topul oamenilor de afaceri din zone offshore cu business-uri în Bulgaria.

Rimmer s-a folosit, însă, doar o perioadă de companii offshore. Astfel, în 2009, în doar patru zile, 15 companii cipriote, administrate de fiul său Vitaly – firme fondate și ele câteva săptămâni mai devreme – au deschis societăți în Bulgaria (Detalii, AICI). O lună mai târziu, 13 dintre ele au contractat credite de la Rivage Network Ltd.

Grafic---Igor-Rimmer---Conexiuni-companii

În 2013, acțiunile celor 15 societăți din Bulgaria au trecut pe numele lui Igor Rimmer, iar pe 15 septembrie 2014 toate firmele-mamă din Cipru au fost lichidate (Detalii, AICI). Între timp, Rivage Network i-a cesionat lui Rimmer dreptul asupra împrumuturilor oferite firmelor bulgare pe care tot el le și deține.

Igor Rimmer: Nimic asemănător. E o informație greșită. Eu dau credite la toate companiile mele.

În #PanamaPapers, o companie cu denumirea de Rivage Network Ltd figurează cu sediul juridic în Insulele Virgine Britanice (BVI). Potrivit Monitorului Oficial al BVI, în noiembrie 2013 compania respectivă a fost exclusă din Registrul Comerțului pe motiv că nu și-a plătit taxele anuale, inclusiv cele de stat. Detalii, AICI

Deja-vu bulgăresc
Cipriotul a folosit cesiunea făcută de Rivage Network pentru a majora substanțial capitalul social al unei dintre firmele sale deschise în Bulgaria – Rainflor Bulgaria. Astfel, capitalul de jumătate de milion de dolari a fost completat cu aproape 9,5 milioane de dolari – suma creditelor pe care cele 13 companii le contractaseră de la Rivage Network Ltd.

Rainflor-Bulgaria-Ltd-Extras-CIS-Bulgaria (Text)

Apoi, prin Rainflor Bulgaria, Rimmer a cumpărat mai multe pășuni lângă Krushe, o zonă de protecție a Parcului Național „Pirin” introdus în patrimoniul UNESCO, situat lângă orașul Razlog. După schema aplicată și în Moldova, cipriotul intenționează să ridice acolo un complex de vile. Detalii, AICI

Nicolae CUȘCHEVICI (RISE Moldova), Nicolae MARCENCO (freelancer)
Au contribuit: Dumitru LAZUR (RISE Moldova), Sergiu BREGA (RISE Project)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol